Publicerad 2019-02-11

Visa omtanke för fler på alla hjärtans dag - välj Fairtrade!

Nu är alla hjärtans dag bara några dagar bort, och du kanske funderar på att köpa något fint till någon du bryr dig om? Se till att välja Fairtrademärkta rosor och choklad, så visar du omtanke även för de som producerat dina gåvor.

Rosa rosor i närbild.

Rosor och choklad är några av världens mest populära saker att ge bort, speciellt under alla hjärtans dag. För att klara av den stora efterfrågan på rosor importeras 80 miljoner rosor varje år från länder med utbredd fattigdom. Som Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia. Hur har de som producerar våra rosor eller plockar chokladbönorna det egentligen ställt?

Välj Fairtrade

Inte särskilt bra många gånger. Ofta handlar det om svåra arbetsförhållanden i länder med djup fattigdom, där mänskliga rättigheter inte respekteras. Men det går att bidra till en förändring. Du som konsument kan göra ett aktivt och enkelt val i butiken! Välj rättvist handlade procukter, som Fairtrade.

Schyssta vilkor och schyssta produkter

Genom att köpa Fairtrade-märkta rosor verkar du för en blomindustri med schyssta vilkor: Barn ska gå i skola och inte tvingas arbeta. Odlarna ska ha en lön som går att leva på. Blomproduktionen ska ske på ett så hälso- och miljövänligt sätt som möjligt. Organisationsfrihet ska var självklart på alla blompantager. Mänskliga rättigheter ska respekteras.

Omtanke för alla

Så när du står i butiken och ska välja blommor och choklad: välj Fairtrade- märkta rosor eller choklad och visa omtanke även för den människa som producerar produkten.

 

Läs mer om Östersunds kommuns arbete med Fairtrade här.

 

Sidan uppdaterad 2019-02-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen