Publicerad 2019-02-13

Östersund är bland de bästa i Sverige på att få ut nyanlända i arbete

På bara några år har Östersunds kommun fördubblat andelen nyanlända som kommer ut i arbete. Samarbete, matchning mot behov, stöttning och grundutbildning ligger bakom framgången.

En stående vårdpersonal sträcker ut en hand mot en äldre kvinna som sitter.

Sedan 2014 har andelen som kommer ut i arbete ökat från knappt 30 procent till 65 procent under 2018 i Östersunds kommun. Det är faktiskt bara Järfälla kommun (stort grattis!) som är bättre än Östersund på att se till att nyanlända kommunmedborgare kommer ut i arbete. Östersunds resultat ligger mer än 20 procent högre än snittet i landet.

Utmaning blir möjlighet

Östersunds kommun har länge gjort satsningar för målgrupper som står utanför arbetsmarknaden. Efter att under senare år tagit emot många nyanlända har ett särskilt fokus legat på att snabba på processen för att nyanlända så snabbt som möjligt ska komma i arbete. När utvecklingsarbetet startade för några år sen gick knappt en tredjedel av de nyanlända ut i arbete. Nu, efter genomförda satsningar, är resultatet mer än dubbelt så bra.

- Vi har kopplat samman en stor utmaning (kompetensförsörjning) med en annan (hög invandring) och vänt det till en möjlighet. Vi har gett nyanlända möjlighet att skapa ett eget liv med egen försörjning samtidigt som arbetsgivare fått chansen att rekrytera kompetens som behövs, säger Anders Wennerberg, kommundirektör på Östersunds kommun.

Gemensamma satsningar

Framgångarna i detta arbete handlar bland annat om att kommunen och Arbetsförmedlingen har samarbetat och gjort gemensamma satsningar och prioriteringar. Kommunen har anställt flera koordinatorer, delvis med hjälp av projektfinansiering och resurser från Arbetsförmedlingen. Dessa jobbar med att matcha och grundutbilda arbetssökande inom kommunens verksamheter som är i stort behov av kompetens. Som exempelvis vård- och omsorg, förskola och skola.

Näringslivet har anställt många

Näringslivskontoret har också jobbat med att matcha nyanlända och andra arbetssökande mot företag som behöver anställa. Det lokala näringslivet såg tidigt möjligheterna och har anställt många nyanlända. Den typ av jobb som nyanlända har fått är både vanliga anställningar och subventionerade anställningar

”Skillnaden är att vi gör det tillsammans”

Innanförskapsakademin vid Östersundshem, organisationen Hej främling och Folkuniversitetet är exempel på ytterligare aktörer som arbetar med att matcha nyanlända mot arbetstillfällen. Varannan vecka träffas flera av de olika aktörerna för att matcha nyanlända mot arbetsgivare som behöver rekrytera.

- Det som gör skillnaden är att vi gör det tillsammans och att vi utgår både från vad arbetsgivaren behöver och vad individen behöver. De olika organisationerna jobbar mot samma mål och kompletterar varandra på ett fantastiskt bra sätt, säger Annika Hermansson, utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Det här är Östersunds framgångsrecept

  1. Samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingensamt andra aktörer i näringslivet och civilsamhället
  2. Systematisk matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare
  3. Att stötta verksamheter att ta emot arbetssökande på ett bra sätt
  4. Att stötta och grundutbilda arbetssökande för de behov som finns hos arbetsgivarna.

    Läs mer om vår integrationsstrategi här
Sidan uppdaterad 2019-02-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen