Publicerad 2019-02-14

Sökes: fler nattvandrare

Vill du vara en del i arbetet för ett tryggt Östersund? Bli nattvandrare! Som nattvandrare ägnar du några kvällar i månaden för att finnas till hands för ungdomar ute på stan.

ett flertal personer som står och pratar med varandra utomhus. en ungdom står och ler, och några vuxna med röda nattvandringsjackor står och pratar med henne och hennes kompisar

En vanlig fredag eller lördag kväll är det en hel del ungdomar ute i Östersund och i närliggande bostadsområden. Det är däremot få föräldrar och andra nyktra vuxna ute som rör sig bland de unga. En vuxens närvaro lugnar ofta, oavsett om ungdomarna väntar på bussen på väg hem, om de är ute och dricker alkohol eller bara behöver någon att prata med.

Vanliga vuxna som finns där för unga

I dagsläget är det ett endast ett tiotal personer som är ute och nattvandrar regelbundet i Östersund. Nattvandrarna söker därför fler vuxna som vill engagera sig för barn och unga. Att vara nattvandrare är ett ideellt uppdrag. Du deltar på de nattvandringar som passar dig, hur mycket eller lite du vill.

– Vi är bara vanliga vuxna som sätter på oss våra röda jackor och sedan tar en promenad på stan för att finnas till för ungdomarna. Det kan handla om att låna ut en mobil eller sitta ner och prata med de unga en stund. Det är ett sätt att engagera sig och visa ungdomarna att vi finns här. Vi agerar inte polis eller socialtjänst, men vi kan alltid se till att hjälp kommer, säger Nils Ivar Odelberg som ansvarar för nattvandringen i Östersund.

Medborgares engagemang viktigt för ett tryggt Östersund

– Som kommun arbetar vi för att våra medborgare ska känna sig trygga i Östersund. En viktig del i att lösa de utmaningar som finns idag och i framtiden är en närmare samverkan mellan kommunen och det civila samhället. Vi behöver fler engagerade vuxna i Östersund som är ute på gatorna och på så vis ökar tryggheten, speciellt för barn och unga, säger Andrea Eriksson, säkerhetssamordnare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun och Nattvandring.nu arbetar i ett idébaserat offentligt partnerskap. Det innebär att båda parter samarbetar kring en utmaning och går in med olika resurser för att lösa utmaningen. I samarbetet verkar både kommunen och Nattvandring.nu för att främja ett tryggare Östersund för barn och unga.

Informationsträff 21 februari

Är du intresserad av att bli nattvandrare? På torsdag 21 februari 18.30 – 20.00 ordnar Nattvandring.nu och Östersunds kommun en informationsträff på Tingshuset. På plats finns även Uppsökandeteamet och polisen som ger sin bild över läget i kommunen och varför en insats som nattvandrare gör skillnad.

Kontakta Nils-Ivar Odelberg, 073-181 67 12 eller Minda Kristiansen, 070-229 45 37 på Nattvandring.nu om du är intresserad av att bli nattvandrare men inte kan delta på informationsträffen.

Sidan uppdaterad 2019-02-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen