Publicerad 2019-02-20

Kontroll av kosttillskott

Under februari har Miljö och hälsa kontrollerat att de företag som säljer kosttillskott uppfyller de krav som finns i livsmedelslagstiftningen.

Tabletter i olika former och färger som ligger på ett bord.

Kosttillskott är koncentrerade former av näringsämnen som tas för att komplettera den övriga kosten. För de allra flesta av oss räcker det med vanlig kost, men vissa kan behöva kosttillskott av till exempel vitaminer eller mineraler. Formen på kosttillskott kan variera och kan ätas som tablett, kapsel eller liknande

Eftersom kosttillskott räknas som livsmedel är det Miljö och hälsa på kommunen som ska kontrollera att de som säljer kosttillskott följer lagstiftningen, som bland annat rör innehåll och märkning. Om en produkt inte uppfyller lagkravet måste företaget åtgärda avvikelsen.

För att sälja kosttillskott i Sverige behövs inget tillstånd, men den som tillverkar, importerar, inför och säljer kosttillskott måste vara registrerad. I Östersund görs regristreringen till Miljö och hälsa.

Inga avvikelser

Under februari har Miljö och hälsa gjort tillsyn på de företag i kommunen som säljer kosttillskott. I år var det administrativa krav, spårbarhet och återkallande som kontrollerades. Alla företag som kontrollerades uppfyllde kraven.

Vill du veta mer om kosttillskott kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Sidan uppdaterad 2019-04-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen