Publicerad 2019-02-21

Östersund vann långdragen kamp om Sametingets parlament

Östersunds kommun har kandiderat som etableringsort för Sametingets parlament och ställdes i den slutliga omröstningen först mot Vilhelmina, och sedan mot Kiruna. I dag kom det glädjande beskedet – vinnaren är Östersund.

Toppen på Rådhuset, i förgrunden en samisk flagga

– Vi är oerhört stolta, glada och ödmjuka över att Sametingets plenum beslutat att Östersund blir etableringsort för parlamentet. Beslutet förpliktigar och vi kommer nu att göra allt för att etableringen ska bli lyckad och slutligen komma till stånd, säger Per Johansson, tillväxtchef Östersunds kommun.

Östersunds kommun är en mycket stolt förvaltningskommun sedan 2010 med en stark samisk historia och tradition. Det första samiska landsmötet i Sverige hölls i Staare/Östersund 1918. Mötet var det första samlade steget mot demokrati och en samisk riksorganisation.

Östersunds kommun vill bygga och utveckla strukturer för den samiska kulturen, språket och näringen i nära samarbete med Sametinget, samt ge unga samer karriärmöjligheter baserat på språk- och kulturkompetens. Även Gaaltije som nationellt centrum för sydsamisk kultur är en viktig samarbetspart.

”Vi är stolta”

– Vi tror att Sametinget som myndighet kommer att finna många samarbetspunkter med de övriga drygt 30 statliga myndigheterna som finns representerade i Östersund, säger Per Johansson och fortsätter:

– Att Östersund har en god tillväxt, ett rikt och varierat näringsliv, en mångfald av föreningar, idrottsanläggningar och Mittuniversitetet med ett flertal efterfrågade utbildningar, bidrar till det attraktiva samhälle som människor vill bo i och som är grunden för god och hållbar kompetensförsörjning.

– Vi är stolta över att de perspektiven bidragit till beslutet av etableringen.

Sidan uppdaterad 2019-02-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen