Publicerad 2019-02-22

Dags att söka bygglov om du vill bygga i sommar

Sommaren känns kanske fortfarande långt borta, det ligger fortfarande snö på marken och is på sjön. Men dagarna har ju faktiskt börjat bli ljusare och luften mildare - vips så kommer sommaren vara här! Om du planerar att bygga något i sommar är det dags att söka bygglov.

Två män i blå kläder, en med mörkt hår och kort skägg och en med blond/vit mustasch, står och snickrar.

Det är många som passar på att bygga nytt, bygga ut eller bygga om under sommarsemestern, för vissa byggprojekt kan du behöva söka bygglov från kommunen. Vet du att du ska bygga något i sommar är det en bra idé att redan nu kolla upp vad det är för regler som gäller för det du vill göra. Det kan du kolla här.öppnas i nytt fönster

Ökat tryck - sök i tid!

Det är inte bara du som vill bygga. Inför sommaren ökar antalet bygglovsansökningar och anmälningar och handläggningstiderna kan öka. Se därför till att vara ute i god tid så att du är säker på att du hinner få din anmälan eller ansökan behandlad.

Handläggningstider

Att få bygglov kan ta upp till tio veckor. Ibland kan det ta upp till tjugo veckor. Du kan själv öka möjligheterna till ett snabbt besked genom att se till att din ansökan är komplett och att de ritningar som du lämnar in är fackmässigt utförda. Om ditt ärende inte är komplett när det kommer in till oss kan det ta längre tid att få besked eftersom handläggningstiden räknas från det att ärendet är komplett.

Sök på nätet!

För att söka lov eller anmäla dig får du gärna använda vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är enkelt och bekvämt och dessutom får du hjälp och stöd med vilka handlingar som krävs i just ditt ärende - så ditt ärende blir komplett och kna börja handläggas så fort som möjligt.

Förbered dig inför din ansökan eller anmälan genom att besöka våra sidor Bygga nytt, ändra eller riva.öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-06-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen