Publicerad 2019-02-25

Res hållbart under VM

Skidskytte-VM är snart här! Det kommer bli en riktig folkfest och massor av människor kommer att röra sig i stan. Men i glädjeyran kan det vara lätt att glömma det hållbara, därför vill vi göra det lätt att göra rätt.

Bild från ovan på skidstadion med parkering och Arctura.

VM kommer att märkas i hela Östersund. Inte minst på trafiken. Så välj helst att gå, cykla eller ta kollektivtrafik och lämna bilen hemma. Om du ändå måste ta bilen så passa på att samåka! Östersunds kommun har tillsammans med Länstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen köpt in en samåkningsapp till VM.

– Det är viktigt att göra det lätt att välja hållbara alternativ, även för de som måste ta bilen, säger Anne Sörensson, klimatsamordnare på Östersunds kommun.

Samåkning via app

Med samåkningsappen Freelway kan du enkelt samåka till och från Arenan. Skapa ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och ladda ner appenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lägg sen ut att du kan skjutsa eller att du behöver skjuts. Automatiskt så matchas du med en passande förfrågan. Det är snabbt, smidigt och enkelt.

Samåkning gör att det blir förre bilar ute i trafiken vilket ger mindre utsläpp. Dessutom minskar du trafikkaoset och gör trafiken säkrare.

– Eftersom det är många som vill åka till och från samma ställe under VM är det ett bra tillfälle för samåkning. Kanske är det någon som testar samåkning för första gången och som vill fortsätta med det i framtiden, säger Anne Sörensson.

 

Skärmdump på hemsidan för att skapa en användare till samåkningsappen.

Välj elbuss

Under hela Skidskytte-VM kommer det att gå elbussar från nedsidan av Stortorget direkt till Arenan, och sen tillbaka till stan. Det är inte bara smidigt, det är gratis också - visa bara upp din VM-biljett till just den dagens tävlingar och hoppa på! Bussarna kommer gå löpande från Stortorget med start två timmar innan tävlingen och är skyltade med linjenummer 14.

Stadsbussarna

Du kan även ta den vanliga buss nummer 14 till coh från Arenan. Den går som vanligt och ska du åka från stan tar du bussen från Busstorget eller Kyrkparken och hoppar av på hållplatsen Ica Maxi. På den ordinarie buss nummer 14 gäller ordinarie priser, och tänk på att det är kontantfritt på stadsbussarna. Här finns en reseplanerare.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta dig hållbart till Arenan

Förutom att ta bussen eller samåka kan du promenera, cykla eller ta ett minitåg till Arenan - på VMs hemsida finns mer information om hur du kan ta dig till Arenan.

Hur fungerar appen?

  • Skapa ett konto.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Ladda ner appen,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster antingen via länken eller via App Store, Play Butik eller liknande.
  • Logga in med kontot i appen. Har du laddat ner appen tidigare och redan har ett konto kan du inte använda det för att få tillgång till samåkningstjänsten under Skidskytte-VM utan du måste skapa ett nytt konto via länken.
  • Lägg in en förfrågan om att samåka eller erbjud plats i din bil, från vart och till vart, och så matchas du automatiskt ihop med en passande förfrågan.
  • Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och länsstyrelsen Jämtlands län erbjuder samåkningstjänsten kostnadsfritt under Skidskytte-VM.

 

Sidan uppdaterad 2019-06-24

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen