Publicerad 2019-03-14

Utbildningar som leder till jobb

Inom en hel del yrkesområden finns det mängder med jobb, men få personer med rätt utbildning. Lärcentrum arbetar för att möjliggöra rätt vuxenutbildningar i Östersund.

två kvinnor med datorer, block och böcker framför sig som tittar på en skärm. På skärmen står internetkodspråk och bakom kvinnorna står en lärare som berättar om skärmen. 

Lärcentrum erbjuder en mängd utbildningsmöjligheter. Bland annat arbetar de för att få hit fler yrkeshögskoleutbildningar genom att samordna kontakten med lärosäten och näringslivet.

Näringslivets behov styr utbudet av utbildningar

Yrkeshögskoleutbildningar, eller YH-utbildningar som de också kallas, finns över hela Sverige. Totalt får 93 procent av alla som studerat en YH-utbildning jobb när de är klara med sina studier.

En av anledningarna till att så många får jobb är att utbildningarna bara startar om näringslivet uttryckt behov av en viss kompetens. Exempelvis, när branschorganisationer eller företag påtalar ett behov av viss kompetens startar Lärcentrum och Näringslivskontoret upp sitt arbete. De förankrar behoven samtidigt som de vänder sig till de lärosäten som erbjuder YH-utbildningar och berättar att kompetensen behövs i Östersund.

Företagen samverkar med utbildningarna

En av utbildningarna som kom till på just det sättet var .Net-utbildningen.

– IT-branschen informerade oss om att de hade behov av ännu fler utbildade personer inom IT-sektorn. För att starta upp en YH-utbildning krävs minst 25 företag som kan engagera sig i utbildningen, till exempel genom att ta emot de som utbildar sig på praktik. Vi hörde oss för bland företagen som ville engagera sig. Samtidigt hade vi ett företag som var intresserad av att vara utbildningsamordnare och som på annan ort drivit IT-utbildningar speciellt inom .Net. Samling Näringsliv bjöd in företaget och genomförde två träffar med branschen, berättar Ingrid Mars, näringslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Företagen engagerar sig dels som LIA-plats (Lärande I Arbete, där eleverna får göra praktik) men även i ledningsgrupp. I de sitter företagen tillsammans med representanter från utbildningsföretaget, Lärcentrum och studenterna. Ledningsgrupperna arbetar för att se till att utbildningen möter de behov som finns på arbetsmarknaden och håller en hög kvalitet med nöjda studenter.

Balans mellan praktik och teori

Sara Carlsson påbörjade sin utbildning till lönespecialist genom Yrkeshögskolan 2014. Hon blev direkt efter utbildningen erbjuden jobb hos Deloitte, där hon gjorde sin sista praktikperiod.

– Kombinationen av det vi lärt oss i skolbänken och det vi lärt oss under praktiken gjorde att utbildningen verkligen motsvarade verkligheten när vi kom ut i arbetslivet. Just eftersom det finns en stor efterfrågan tror jag verkligen att man har alla möjligheter framför sig om man väljer att gå en YH-utbildning, säger Sara.

Dessa yrkeshögskoleutbildningar finns i Östersund

Byggproduktionsledare, event & project manager, mathantverk, medicinsk sekreterare, socialpedagog, solenergiprojektör, vårdadministratör, drift och fastighetstekniker, redovisningsekonom, lönespecialist, tandsköterska och utvecklare inom .NET.

Sidan uppdaterad 2019-03-14

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen