Publicerad 2019-03-15

Rapport från Kultur- och fritidsnämnden 12 mars

Bidrag till föreningar och idrottsarrangemang, val av konstnär till ombyggnad och avslagen bidragsansökan till Östersunds Fotbollsklubbs elitspel. Det var några av de ärenden som Kultur- och fritidsnämnden beslutade om på sammanträdet tisdag 12 mars.

bild över rådhuset

Anna Erlandsson skapar konst till ombyggnation

Östersunds kommun bygger om Marielundsskolan för att den ska passa Daglig Verksamhets verksamheter. Vid kommunens byggen avsätts en procent av budgeten till konstnärlig gestaltning. För denna ombyggnation innebär det 240 000 kronor som ska gå till att skapa konst.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att Anna Erlandsson utifrån inlämnade skisser får i uppdrag att ta skapa konst som ska främja en vänlig, glad och överraskande miljö för brukarna att vara i.

Bidrag till orienteringstävlingen Hittaut

Östersunds OK tillsammans med Frösö IF och Jämtland Härjedalens orienteringsförbund arrangerar Hittaut 2019. Det är ett av Sveriges största friskvårdsprojekt. Arrangemanget går ut på att kommunens invånare får kartor med checkpoints hemskickade som ska få allmänheten att ge sig ut och orientera.

Kultur- och fritidsnämnden avsätter 100 000 kronor för arrangemanget som ska få fler i rörelse samt få fler att upptäcka friluftslivet och nya platser i Östersunds kommun.

Återremiss, bidrag till Östersunds brädklubb

Brädklubben arbetar för en aktiv skejt- och snowboardkultur i Östersund. De ansöker om 300 000 kronor i driftbidrag för att kunna utveckla deras verksamhet. Efter dialog med klubben och granskning av deras resultat för 2018 föreslog Kultur- och fritidsförvaltningen ett bidrag på 70 000 kronor.

Nämnden var inte eniga när de skulle ta beslut. Oppositionen ville lägga till en punkt i beslutet om att ge ytterligare 70 000 kronor i bidrag. Majoriteten ville återremittera ärendet då de vill ha mer information om vad pengarna ska användas till och vad de ska ge för effekter. Nämnden hade då votering kring återremittering. Oppositionen ville att ärendet skulle avgöras under nämndsammanträdet och majoriteten röstade för återremiss.

Ärendet gick därmed tillbaka till förvaltningen som nu ska utreda ärendet ytterligare.

Bidrag till Föreningen Gövikenhallen

Östersunds GIF och Jämtland Härjedalens friidrottsförbund har haft sitt kansli på övervåningen i Gövikenhallen till och med december 2018. De har nu flyttat ut efter att ha upplevt dålig inomhusmiljö. Teknisk förvaltning har tagit prover i hallens kansli som visar på för höga värden jämfört med vad som är klassat som god inomhusmiljö.

Föreningen Gövikenhallen har därför förlorat intäkterna som stått för en tredjedel av föreningens inkomst. Det motsvarar enligt deras ansökan ungefär 63 000 kronor och de söker bidrag på 50 000 kronor. Kultur- och fritidsnämnden beslutade att bevilja ansökan och avsätter 50 000 kronor till föreningen.

Inget bidrag till elitspel

Östersunds fotbollsklubb ansökte om arrangemangsbidrag inför deras kommande gruppspel i svenska cupen när matcherna är på Jämtkraft Arena.

Kommunen stöttar elitidrott på flera olika sätt, bland annat genom att låna ut arenor och anläggningar utan kostnad eller ge särskilt stöd vid tillfälliga arrangemang, ungdomsarrangemang eller sponsorstöd. Kultur och fritidsnämnden erbjuder inte arrangemangsbidrag eller fri användning för serie-, kval- eller cupspel. Nämnden beslutade därför att avslå ansökan.

Vill du veta mer om besluten?

För att läsa om alla ärenden som Kultur- och fritidsnämnden beslutade om under sammanträdet den 12 mars, se protokollet som publiceras på ostersund.selänk till annan webbplats inom några dagar. Besluten vinner laga kraft i samband med att protokollet blivit justerat, alltså underskrivet av både nämndordförande och oppositionens ordförande.

Sidan uppdaterad 2019-03-15

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen