Publicerad 2019-03-26

Fristadsförfattarens första år i Östersund förändrade allt

En vardag utan hot och censur i sitt dagliga arbete. För många är det en självklarhet. För Suzanne Ibrahim, journalist, författare och poet, blev det sanning först när hon kom som fristadsgäst till Östersund.

kvinna i lila kofta som ler försiktigt in i kameran

För drygt ett år sedan klev Suzanne Ibrahim av planet på Frösön och möttes av kyla, blåst - och mängder av snö. Kontrasterna mellan det soliga Syrien där mandelträden fortfarande blommade när hon åkte och Östersund var stora, inte bara vädermässigt. Suzanne kom nämligen till Östersund som fristadsgäst via organisationen ICORN, för att kunna ägna sig åt sitt skrivande utan att bli hotad och censurerad.

– Kan du tänka dig, att på bara några timmar förändra sitt liv för alltid. De tio timmarna jag spenderade på resande fot till Östersund förändrade mitt liv. Resan var ett sådant tillfälle där det så tydligt går att dela in livet i ett före, och ett efter, säger Suzanne.

ICORN hjälper utsatta konstnärer och författare

Suzanne är författare, poet och arbetade som redaktör och journalist på en av Syriens dagstidningar. Hot, censur, vapen och otrygghet präglade hennes vardag och gjorde det allt svårare för henne att berätta om verkligheten. Till slut var det ohållbart att stanna.

– Jag flyttade först till en annan del av Damaskus. Jag trodde det skulle vara säkrare. Men det fanns ingenstans där det var säkert för mig som journalist och författare att bo. När ICORN hörde av sig och berättade att Östersund bjöd in mig som fristadsgäst tackade jag ja direkt, berättar Suzanne som till en början hade svårt att förstå att hon skulle få ta sig iväg från Syrien.

Ett första år fyllt av stipendier, utgivningar och föreläsningar

Ett år senare har hon funnit sig väl tillrätta i Östersund. Hennes första år har varit fullspäckat – och framgångsrikt. Ett stipendium, två bokutgivningar i Frankrike, flera föreläsningar på stora litteraturträffar – och framförallt har hon fått massor av nya vänner. Och trivs, det gör hon verkligen.

– När jag kommer hem efter att ha varit på en resa landar jag alltid i Östersund och tänker ”äntligen är jag hemma igen”, säger hon.

Suzanne har ett år kvar som fristadsgäst. Under det året ska hennes bok bli översatt och utgiven i Sverige och hon kommer fortsätta att föreläsa på flera evenemang. Hon har nyligen varit på Littfest i Umeå och i vår väntar en resa till en internationell ICORN-konferens i Rotterdam. Hon har också tänkt arbeta vidare med sina dikter. Suzanne planerar även att jobba mer med litteratur och kreativt skrivande för att engagera barn och ungdomar som lämnat Syrien eftersom deras berättelser och röster är viktiga.

Lugn och ro för att arbeta

Tanken med fristäder är att författaren eller konstnären ska få lugn och ro för att kunna verka. Suzanne har hittat sin plats i Östersund och ser fram emot det kommande året och dess händelser. Att all censur och hot satt sina spår känner hon däremot fortfarande av.

– Jag känner mig trygg i dag och jag kan uttrycka mig och mina tankar mer fritt. Jag censurerar mig däremot fortfarande automatiskt i viss mån. Dels av vana, men också för att vara rädd om mina vänner som är kvar i Syrien, säger hon.

Sidan uppdaterad 2019-03-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen