Publicerad 2019-04-01

”Det är värde­fullt att kunna hjälpa”

Ett värdefullt jobb som ger frihet och variation. Som personlig assistent känner Mia att hon har hittat hem i yrkeslivet.

kvinna i svart jacka och brunt hår som ler mot kameran

Nu söker vi sommarvikarier

Ett jobb där du är viktig. På riktigt.

Kolla in här hur du gör för att anmäla dig i god tidlänk till annan webbplats

Det är ofta inte helt självklart vilket yrkes­val man ska göra och det finns ofta flera olika val som lockar. Mia Widgren har jobbat både som dekoratör, busschaufför och inom olika vård­områden. Efter en varierande yrkesbana har hon dock landat och trivs bra med arbetet som personlig assistent.

– Det bästa är den kontakt man får med den person man arbetar hos. Det känns bra att kunna hjälpa och göra det bästa man kan för någon annan. Jag tycker att det är viktigt att man känner att det man gör är värdefullt, och det är det verkligen i arbetet som personlig assistent, säger Mia.

Värderar jobbets variation och frihet

Hon arbetar sedan 2016 som timvikarie på Östersunds kommun. Hon har valt att jobba som timvikarie och fördelar sin tid mellan arbetet som personlig assistent och hemtjänst. Just variationen och friheten att kunna jobba när det passar henne själv är två saker hon uppskattar.

– Jag kan välja om jag vill jobba dagar, kvällar, dygn eller nätter. Som timvikarie är det helt upp till dig själv hur du vill göra. Det finns ett stort behov av personal, och det finns också många olika vårdbehov. Till exempel personlig assistent, LSS, jobba på ett boende, med äldreomsorg eller som ledsagare. Det finns en variation i yrket och hur du kan lägga upp din egen vardag, säger Mia som vid sidan av jobben också utbildar sig till undersköterska.

Alltid nya saker att lära sig, framförallt av den andre

En arbetsdag som personlig assistent spenderar Mia och den hon hjälper i mångt och mycket som en vanlig dag hemma. Mia lagar mat, tar hand om hemmet och hjälper personen med personlig omvårdnad. Däremellan gör de saker som medborgaren tycker om, lyssnar på musik tillsammans, åker på bad eller tar en promenad.

– Det bästa med jobbet är att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid något nytt att lära sig. Man lär känna den person man hjälper väl. Det blir som en arbetskamrat och vårdtagare i ett, det tycker jag är värdefullt. Det är lärorikt att lära sig av andra, avslutar Mia.

Sidan uppdaterad 2019-04-01

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen