Publicerad 2019-04-04

Sök bygglov! (Om du vill bygga den här sommaren)

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart. Jo, sommar blir det nog, men om du tänkt bygga något i sommar är det dags att sätta fart med din bygglovsansökan

Tre personer hjälper varandra att sätta upp brädor på ett litet hus.

Det kan ta upp till tio veckor att få bygglov, ibland kan det till och med ta upp till tjugo veckor. Inför sommaren ökar antalet ansökningar och anmälningar och därför kan även handledningstiden öka. Därför är det verkligen hög tid att skicka in din bygglovsansökan eller anmälan nu om du tänker bygga något i sommar.

Förbered dig

Ett första steg är att kolla upp vad det är för regler som gäller för det du vill göra - kanske räcker det med en anmälan eller så måste du söka lov. Det kan du kolla här.öppnas i nytt fönster

Förbered dig ytterligare genom att läsa mer på Bygglov - steg för steg.öppnas i nytt fönster

Se till att ditt ärende är komplett

Du kan själv öka möjligheterna till ett snabbt besked genom att se till att din ansökan är komplett och att de ritningar som du skickar in är fackmässigt utförda. Är ditt ärende inte komplett när det kommer in till oss kan det ta längre tid att få besked eftersom handläggningstiden räknas från det att ärendet är komplett.

Använd e-tjänsten

För att söka lov eller anmäla får du gärna använda vår e-tjänst Söka bygg lov och andra åtgärderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är enkelt och bekvämt och dessutom får du hjälp och stöd med vilka handlingar som krävs för just ditt ärende - så det kommer in till oss komplett och kan börja handläggas så snabbt som möjligt.

Sidan uppdaterad 2019-06-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen