Publicerad 2019-04-05

Många flyttar dit friluftslivet finns

Mittuniversitetets undersökning ger glädjande resultat för Östersund som gång på gång får höga betyg för kommunens möjligheter till friluftsliv.

två personer som är ute och cyklar i naturmiljö med utsikt över Storsjön

Foto: William Falk

Tillgång till friluftsliv är en avgörande faktor vid val av bostadsort för varannan svensk. Det visar en nationell undersökning som turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet gjort.

Kommunens friluftsliv får höga betyg av medborgare och svenska folket

Vartannat år gör Östersunds kommun undersökningar om allmänhetens bild av Östersund, så kallade imageundersökningar. Senaste undersökningen var hösten 2018. Både invånare, besökare och svenska folket gav då höga betyg till kommunens möjligheter till ett attraktivt friluftsliv. I imageundersökningen fick Östersund 8.7 på en 10-gradig skala av kommunens medborgare. När svenska folket tyckte till gav de Östersund 5.12 på en 6-gradig skala över hur Östersunds möjligheter till attraktivt friluftsliv ser ut. Möjligheter till friluftsliv var det område där Östersund fick högst betyg av alla områden som undersökningen rörde.

Även studenterna uppger i Studentstadsundersökningen att friluftslivet är viktigt. Det andra viktigaste skälet till att de valde just Östersund som studieort var närhet till natur, friluftsliv och skidåkning.

– Att tillgången till friluftsliv är så pass avgörande är väldigt intressanta och framförallt positiva resultat för Östersund! I vårt nya platsvarumärke har vi lyft just den aktiva livsstilen och närheten till fjällen och friluftslivet som en av Östersunds styrkor. Vi vet sedan tidigare att friluftslivet är en anledning till att många väljer att flytta hit, så det känns extra kul att det blir ännu mer avgörande för de som funderar på att flytta. Kanske är detta en av anledningarna till att vi överträffar våra satta tillväxtmål när det gäller inflyttning?, säger Sylvia Nord, kommunikatör på Östersunds kommun.
Sidan uppdaterad 2019-04-05

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen