Publicerad 2019-04-09

Här finns det hjärterum

Lars-Göran och Federica såg ett stort behov och bestämde sig för att bygga ett attefallshus på deras tomt i Odensala. Enkel byggprocess, självfinansierade och roligt att kunna hjälpa till, tycker paret.

Skärmdump från film där Lars-Göran intervjuas utanför det gråa attefallshuset.
- Vi var bekanta med en familj från Syrien och såg att de hade svårt att hitta bostad. Vi förstod att det fanns många fler som var i liknande situation i Östersund och bestämde oss för att bygga, säger Lars-Göran Lundberg.

Han och hans fru Federica Calidoni såg dessutom andra fördelar med att bygga ett nytt hus på tomten i Odensala. Förutom långtids- eller korttidsuthyrning så kunde det lilla huset fungera bra som gäststuga eller eget kryp in för barn som växer upp och börjar bli vuxna.

Att bygga gick snabbt och smidigt

Från att paret sökte bygglov på slutet av våren så tog det några månader innan de fick grönt ljus för att bygga. Huset stod sedan klart i februari men då var det ett byggföretag som gjort allt från grävning och grund till själva bygget av attefallshuset. Paret köpte och utgick från samma ritning som Östersundshem tagit fram för att bygga attefallshus. Total kostnad för bygget ligger på runt 800 000 kronor.

- Med tanke på att vi inte har gjort något själva alls så är ju inte kostnaden så hög. Jag gissar att det är avbetalningsbart på ungefär samma tid som solpaneler. Är man lite händig och gör mer själv så kan man sänka kostnaderna för bygget betydligt.

I huset finns ett litet kök, matplats, badrum med dusch och tvättmaskin, en soffa och TV på väggen samt en etagedel i övre delen av huset med plats för två sängar och ett litet förråd.

Fungerar bra att vara hyresvärd

Sedan två år tillbaka hyr en 25-årig tjej som kommer från Syrien huset. Lars-Göran tycker att det fungerar bra att vara hyresvärd och säger att de har en mycket skötsam hyresgäst.

- Vi ser inte så mycket av henne men vi hejar och pratar ibland. Det fungerar jättebra.

Att vara hyresvärd ser paret inte som något betungande arbete.

- Det är lite snöskottning så här års, en fjärrkontroll som har slutat fungera eller mindre små saker.

Har du hjärterum?

Projektet Hjärterum hjälper till att förmedla bostäder mellan nyanlända som behöver bostad och privat­personer som vill hjälpa till och hyra ut delar av sin bostad.

För dig som privatperson finns möjlighet att både hjälpa till och tjäna pengar genom att:

  • Hyra ut en del av din bostad
  • Bygga om för att hyra ut
  • Bygga om för att hyra ut

Läs mer om hur du hyr ut din bostad här

På webbsidan "Hyr ut din bostad" får du också bra kunskap om vad du ska tänka på om du bygger ut eller bygger om din bostad för uthyrning.

Hyr ut din bostadlänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2019-04-09

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen