Publicerad 2019-04-11

Konstgräsplaner sprider mikroplaster i naturen

Vad har egentligen mikroplaster och konstgräs med varandra att göra undrar du kanske? Mycket mer än vad man kan tro. Konstgräsplaner är en stor källa till utsläpp av mikroplaster i Sverige. Nu gör Östersunds kommun insatser för att minimera spridingen av mikroplaster från konstgräsplaner.

En smältande snödriva på vårkanten, som är grön av granulat från en konstgräsplan.

Snödrivor utanför en konstgräsplan, färgade gröna av gummigranulat från planen.

Mikroplaster är små plastfragment, upp till fem millimeter stora. De kan vara tillverkade som små plastartiklar eller bildas vid slitage eller nedbrytning av produkter i plast. De uppstår bland annat genom slitage av däck, industriell produktion och hantering av plast, tvätt av syntetfibrer. nedskräpning och läckage av granulat från konstgräsplaner. Hur mikroplaster påverkar vår hälsa och natur är osäkert, men de har spridit sig så att de finns överallt: från djupshavsbottnar till inlansvatten och på land.

Gummigranulerna stannar inte på planen

En traditionell konstgräsplan är täckt av gummigranulat, alltså små plastkulor, för att bollen ska studsa bra, för att det ska vara skönt att springa på och för att hålla uppe grässtråna. Alla som har barn som spelar fotboll eller själv har varit på en konstgräsplan vet att gummigranulerna har en förmåga att följa med utanför planen - till bilen och hem. Men även ut i naturen. Mikroplaster som hamnar i naturen bryts inte ner naturligt.

Sprids även vid planskötsel

Östersunds kommun har ett antal konstgräsplaner och planerar att investera i ytterligare. Eftersom konstgräsplanerna är en så stor källa till spridningen av mikroplaster är det viktig att vi försöker minimera utsläppet till omgivande mark och miljö. Förutom att gummigranulatet följer med spelare från planen så sprids de även till natur och dagvattenbrunnar när det regnar eller vid planskötsel (till exempel snöröjning). Det vill vi förhindra. Därför har miljö och hälsa ett tillsynsprojekt mot konstgräsplaner. 

Kontroll av skötselplaner

Målet är att ta reda på hur verksamhetsutövarna sköter anläggningarna. Om det inte finns skötselplaner för att minska spridningen av mikroplaster ska en sån upprättas. Skötselplaner gör att spridningen av mikroplaster minskar, och även att livslängden på konstgräsplanen ökar. Där vi hittar brister kommer förelägganden att skrivas för att åtgärda noterade brister.

Under våren kommer fem konstgräsplaner att besökas: Åkreäng, Brunflo. Jämtkraft Arena A-plan och B-plan. Ope IF och Frösö IF Lövsta.

 

Vill du läsa mer om mikroplaster kan du göra det här, på Naturvårdsverkets sida om mikroplaster.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Sidan uppdaterad 2019-04-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen