Publicerad 2019-04-17

Röster från Eritrea

Landskapsbild Eritrea

Eritrea är i fokus när Östersunds bibliotek uppmärksammar Världsbokdagen den 23 april. Hör bokförläggaren Tedros Abraham och poeten Yonas Welderufael prata om situationen i Eritrea, och om deras arbete för yttrandefrihet.

På världsbokdagen kommer Tedros Abraham och Yonas Welderufael till Östersunds bibliotek. Bokförlaget Emkulu Publisher etablerades av Tedros Abraham här i Jämtland och ger ut litteratur på tigrinska. Yonas Welderufael är journalist från Eritrea, i Sverige är han verksam som översättare och integrationshandläggare i Umeå. Hans nyligen utgivna diktsamling heter Entosh.

Under föreläsningen som är klockan 18.00-20.00 i samlingssalen får vi höra mer om Eritrea. Föreläsningen är på tigrinska, engelska och svenska. Det är fri entré till föreläsningen.

- Förra året på Världsbokdagen fokuserade Östersunds bibliotek på Syrien och bjöd in Östersunds och Levangers fristadsförfattare. I år väljer vi att rikta ljuset på Eritrea. Vi vet att många exileritreaner är intresserade av litteratur på tigrinska och många vill följa utvecklingen i landet, säger Catharina Andersson som är programsamordnare på Östersunds bibliotek.

Ett land utan press- och yttrandefrihet

Eritrea har utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Det tillsammans med den obligatoriska värnplikten har lett till att hundratusentals eritreaner flytt till andra länder.

- Tusentals regimkritiker och journalister sitter fängslade i Eritrea utan att varken ha använt eller förespråkat våld. Se bara på den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak. Isaak har hållits i eritreanskt fängelse i snart 18 år utan rättegång, säger Catharina Andersson programsamordnare på Östersunds bibliotek.

Världsbokdagen har skapats av Unesco för att sprida glädje kring böcker och läsning men också för att just uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter.

Här kan du läsa mer om föreläsningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta om Eritrea

Eritrea blev självständigt 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet. Sedan 1993 har den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En strid ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Källa Utrikespolitiska institutet.

Sidan uppdaterad 2019-04-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen