Publicerad 2019-04-18

Rapport från Vård- och omsorgsnämnden 17 april 2019

Östersunds kommun får ett samiskt samråd där man kommer att ta upp frågor som gäller både äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Det beslutade Vård- och omsorgsnämnden på sitt sammanträde den 17 april.

Hela protokollet från sammanträdet kommer att finnas under aktuella kallelser och protokoll på ostersund.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster när det har justerats. Det sker normalt inom några dagar. På samma sida hittar man också kallelsen där förslaget till beslut om samiskt samråd finns översatt till sydsamiska.

Samiskt samråd kring frågor om äldreomsorg och funktionsnedsättning

Vård- och omsorgsnämnden godkände Vård- och omsorgsförvaltningens förslag på samråd med den samiska befolkningen.

Samrådet kommer att bestå av minst 4 representanter från den samiska befolkningen. Representanter från kommunen blir Vård- och omsorgsnämndens ordförande eller vice ordförande, förvaltningschefen och ytterligare en tjänsteman. Förutom de ordinarie representanterna i samrådet kan andra personer bli inbjudna utifrån aktuella ärenden och frågeställningar.

Samrådet ska ske vid 4 tillfällen per år, 2 timmar per tillfälle.

I samrådet kommer kommer man att ta upp frågor som gäller både äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

Målet är att den samiska befolkningen ska få ett verkligt inflytande i de här frågorna. Kommunen ska ta till vara synpunkter och kompetens som finns inom den samiska befolkningen för att på så sätt förbättra verksamheten.

Bakgrund

Den 1 januari 2019 kom ändringar i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som förstärker rättigheterna för urfolket samerna och de övriga nationella minoriteterna.

Östersund är samisk förvaltningskommun

Förutom de bestämmelser som gäller för samtliga nationella minoriteter finns det särskilda rättigheter som gäller i de så kallade förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. Östersunds kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska.

Det innebär att :

  • kommunen är skyldig att ordna förskola och äldreomsorg på samiska.
  • inom äldreomsorg ska kommunen ta hänsyn till de äldres behov av att bevara sin kulturella identitet.
  • kommunen ska informera den som söker bistånd inom äldreomsorgen om hens rättigheter och möjligheter när det gäller service och omsorg.

Samråd ska ge nationella minoriteter egenmakt

Poängen med samråd är att ge nationella minoriteter egenmakt. De ska känna att de har makt över sin egen situation och framtid. Forskare och lagstiftare menar att egenmakten måste stärkas om nationella minoriteter ska kunna värna sin kultur och sitt språk.

Sidan uppdaterad 2019-04-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen