Publicerad 2019-04-23

Tonårsförälder? Nu kommer en bok till dig!

Inför Valborg postas Tonårsparlören till alla föräldrar/vårdnadshavare med barn som fyller 14 år. Det är en handbok med massor av värdefulla tips om hur du bäst kan stötta din tonåring att fatta egna kloka beslut.

Tonårsparlörens framsida

Ta hjälp av andra föräldrar, visa kärlek, sätt gränser, bjud inte på alkohol och köp inte ut. Det är några av råden som tonårsföräldrar får i Tonårsparlören. Och goda råd behövs. Tonåren är en väldigt speciell tid i livet där mycket nytt händer med kompisar, skolan, kärlek, och där många tonåringar också börjar komma i kontakt med alkohol i olika sammanhang.

- I Tonårsparlören finns massor av konkreta tips och fakta på hur du som tonårsförälder eller vårdnadshavare kan tänka och göra i nya knepiga situationer som kan uppstå när ditt barn växer upp, säger Ellen Kristiansson, koordinator för drogförebyggande arbete, och fortsätter:

- Som förälder eller vårdnadshavare är du oerhört betydelsefull och din tonåring lyssnar mer på dig än du tror.

Fem bra saker att tänka på för dig som tonårsförälder

  • Våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.
  • Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument och berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.

Information på andra språk

 

Här finns mer råd och tipslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns information om tonåringar och alkohol på andra språk samt lätt svenska länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta om Tonårsparlören

  • Tonårsparlören har funnits sedan 2002 och producerades initialt av Alkoholkommittén. 2008 tog Folkhälsoinstitutet över och 2013 gick uppdraget vidare till IQ Initiativet AB.
  • Veckan före valborg postas boken till föräldrar och vårdnadshavare med barn som fyller 14 år under året.
  • Tonårsparlören finns också gratis att hämta i Systembolagets butiker.

Läs mer om Tonårsparlören härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-04-23

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen