Publicerad 2019-04-25

Studenter coachas av mentorer från arbetslivet

En förberedelse inför arbetslivet som hjälper studenter att skapa kontakter och utvecklas inom sitt yrke.

två kvinnor som sitter och pratar

Birgitta Hanson och Erika Grundström är ett av mentorparen i Mittuniversitets mentorprogram

I Mentorprogrammet, som Mittuniversitetet erbjuder studenter i samarbete med Östersunds kommun, matchas studenter på Mittuniversitetet med erfarna mentorer från arbetslivet. Tillsammans utvecklar de sin kompetens och drar lärdomar av varandra. Ett av mentorparen som varit aktiva under året är Erika Grundström och Birgitta Hanson. Förutom nya kunskaper har mentorprogrammet för Erikas del också bidragit med kontakter inför praktik.

– Jag har framförallt fått en bättre inblick i yrket och lärt mig mer praktiskt om hur yrket fungerar på riktigt och inte bara i teorin. Det är givande att höra om vad man kan vänta sig, säger Erika som studerar sitt tredje år på psykologprogrammet på Mittuniversitet i Östersund.

Hon sökte till mentorprogrammet och matchades då ihop med Birgitta som arbetar som psykolog på Barn- och elevhälsan. Under deras träffar har de främst utgått från Erikas frågor och tankar och diskuterat arbetet som psykolog. Erika har också följt med Birgitta på en del möten i de sammanhang det passat i förhållande till sekretess och etiska aspekter.

– Det känns viktigt att bidra till att studenterna kan få en mer tydlig koppling till arbetslivet, och att kunna guida in nya psykologer i yrket, säger Birgitta. Psykologer är efterfrågade som mentorer och när hon blev tillfrågan av Mittuniversitetet att bli mentor bestämde hon sig för att delta.

Stort intresse från studenter

Intresset för mentorprogrammet är stort bland studenterna. Under hösten och våren har ungefär 100 mentorpar deltagit i mentorprogrammet.

– Framförallt har mentorprogrammet en väldigt tydlig ”ringar på vattnet”-effekt. När vi har extra nöjda studenter från ett visst program brukar nästkommande ansökningsperiod fyllas på av deras studie- och programkamrater. Det är ett fint kvitto på hur våra tidigare matchningar och mentorprogram har varit, säger Paulina Franklin som arbetar som arbetslivskoordinator och med mentorprogrammet på Mittuniversitet.

Östersund som studentstad

Östersund är utsedd till Årets Studentstad 2018/2019. Utmärkelsen delas årligen ut av Sveriges Förenade studentkårer. En av anledningarna till att Östersund blev Årets Studentstad var just den goda kopplingen mellan akademi och omgivande samhälle.

 

årets studentstad hjärta, som är ett östersundshjärta som en snöflinga i färgerna grönt och lila
Sidan uppdaterad 2019-11-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen