Publicerad 2019-04-29

Bli språkvän – vänskap är en väg till integration!

Östersunds kommun behöver fler språkvänner – fler som vill medverka till integrationen där vi lever och bor.
Vi har träffat Karin, Tsega och Lidia, tre språkvänner som fann varandra genom en speeddejting – och som sedan dess är oskiljaktiga.
- Karin och hennes man Tryggwe har blivit som vår familj. Vi firar jul tillsammans varje år, berättar Tsega Ghebray Tesfamariam.

Många nyanlända, invandrare och flyktingar saknar svenska vänner - men vill gärna ha det. Samtidigt finns det många svenskar som vill lära känna människor från andra länder och kulturer och vidga sitt kontaktnät. Genom att bli språkvänner kan dessa människor mötas.

Behov av fler språkvänner

Östersunds kommun behöver just nu fler språkvänner – och för att lyfta fram möjligheterna som kan öppnas genom att bli språkvän, har vi träffat Lidia Tedros Rezene och Tsega Ghebray Tesfamariam, samt Karin Gunnarsson, som är språkvänner sedan 2015.

- I dag kallar jag inte Lidia, Tsega och hennes familj för mina språkvänner, utan de är min familj, min bonusfamilj, säger Karin som till vardags jobbar för Östersunds kommun.

Hur träffades ni?

- Det var på en speeddejt på integrationsservice. Jag och min man gick dit för att kolla läget och se om det kunde vara något för oss – och svaret på den frågan var ett solklart ja!

"Ger oss så¨himla mycket glädje"

Sedan det första mötet för snart fyra år sedan är Karin och hennes man Tryggwe språkvänner med Tsega och hennes man, samt parets tre barn.

- Det här ger mig och oss så himla mycket glädje. Vi får ta del av en ny kultur, vi får smaka ny god mat, där Eritriansk gröt till exempel är något jag upptäckt tack vare det här och som jag älskar. De är min bonusfamilj och jag är så tacksam för att våra vägar korsades, säger Karin.

Tsegas dotter Lidia håller med:

- Med Karin och Tryggwe får vi göra saker som vi annars inte gör så ofta. Åka skidor, och gå ut på äventyr när vi sover över, berättar hon.

 

Att vara språkvän kan vara något för dig som:

· Vill veta mer om andra kulturer och traditioner samt möta nya människor

· Söker någon som kan lära dig mer om Östersund, Jämtland och Sverige

· Vill träffa någon med samma utbildning, yrke eller intressen som du själv

· Vill medverka till integrationen i Östersund


Och så här kan det gå till när man blir/är språkvän:

Du matchas utifrån intressen, erfarenheter, önskemål, ålder och familjesituation. Språkvän­samordnaren gör matchningarna och ger stöd om det behövs. Det är ni som matchas som tillsammans bestämmer hur ofta ni ska träffas, vad ni ska göra och under vilka former.

Kontakter mellan er bygger på frivillighet och respekt, ömsesidighet och öppenhet. Att träffas förutsättningslöst över en fika kan exempelvis vara en bra början. Det finns mycket man kan göra tillsammans; äta lunch, gå på bio, ta en promenad, gå på biblioteket, göra läxor tillsammans eller utöva någon sport. Listan kan göras lång - det är er egen fantasi som sätter gränserna! 

 

Anmäl ditt intresse att bli språkvänlänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2019-04-29

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen