Publicerad 2019-05-02

Nationellt studentmöte hålls i årets studentstad - Östersund

Den 3 - 5 maj kommer över 200 studentrepresentanter från hela Sverige till Östersund. Då har nämligen Sveriges förenade studentkårer (SFS) sitt årliga fullmäktige.

Logga i lila och grönt med stjärnor där det står "Årets studentstad 2018/2019 - Östersund"

SFS fullmäktige är studentorganisationens högsta beslutande organ. Här fattas beslut om vilka mål SFS ska jobba för och hur studenters rättigheter bäst värnas.

- Östersund vill vara en studentstad i framkant, vi har redan blivit vald till årets studentstad och det är tack vare den utmärkelsen som vi får stå värd för SFS fullmäktige. I samband med mötet kommer vi se till att ha olika arrangemang som på olika sätt bidrar till att sprida en positiv bild av Östersund, säger Jessica Stenbäck som är studentsamordnare på Östersunds kommun.

Invigningstal, matvandring och bankett

På fredagen blir det invigning på Campus och då kommer Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C) att tala. Östersund är ju en gastronomistad så besökarna kommer också att få följa med på en matvandring som arrangeras av Eat up food walks. Under helgen hålls sedan självs årsmötet inklusive en bankett på lördagskvällen på Gamla Teatern.

Hälften av studenterna stannar efter avslutad utbildning

Östersunds kommun stöttar evenemanget med pengar och samverkar också med Studentkåren för att det ska bli ett bra program.

- Mittuniversitet och studenterna betyder otroligt mycket för både staden och regionen, det bidrar till vår identitet. 50 procents av de som studerar vid universitet väljer sedan att stanna kvar i regionen efter genomförd utbildning, den kompetensen är otroligt viktig för att vår kommun och region ska fortsätta kunna växa, avslutar Jessica.

Årets studentstad Östersund

Östersund utsågs till Årets studentstad för perioden 1 juli 2018 till 30 juni 2019. Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) delar varje år ut priset till en stad som aktivt arbetar för att förbättra livet och vardagen för studenterna. En viktig del bakom utnämningen är att Östersund har studentbostadsgaranti.

Mittuniversitet växer i popularitet. Idag studerar cirka 3 000 studenter på Campus. Här bedrivs spetsforskning inom turism- och friluftsliv, vintersport och risk- och krishantering.

MittÖs är forumet där Östersunds kommun, Mittuniversitetet, Student­kåren i Östersund, Östersunds studenters idrottssällskap och näringslivet i regionen arbetar tillsammans för att utveckla Östersund som student­­stad.

Vi utvecklar studentstaden

Sidan uppdaterad 2019-11-13

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen