Publicerad 2019-05-08

Vinnaren i arkitekttävlingen för Framtidens kommunhus!

Och vinnaren är.... Longva arkitekters förslag Nya Rum!

Fotomontage: Översiktsbild på rådhuskvarteret med ett nytt kommunhus.

Flygbild på rådhuskvarteret med förslaget Nya Rum inmonterat.

Östersunds kommun bjöd våren 2018 in till en arkitekttävling för utformningen av Framtidens kommunhus, i samarbete med Sveriges arkitekter. Nu står det klart att det blev den norska arkitektbyrån Longva arkitekters förslag Nya Rum som vann arkitekttävlingen för Framtidens kommunhus.

- Det var fyra mycket bra förslag som vi i juryn valde mellan. Det har varit ett väldigt givande arbete för juryn att sätta sig in i förslagen och väga de olika lösningarna mot varandra säger Maria Boberg, stadsarkitekt.

Förslaget har en glasgång på andra våningen mellan gamla Rådhuset och Framtidens kommunhus.

Motivering:

Nya rum är det förslag som bedöms ha bäst förutsättningar att komplettera och utveckla tävlingsområdet. Förslaget kännetecknas av en välkomponerad och karaktäristisk arkitektur med stor lyhördhet för byggnadsminnet Östersunds rådhus och platsens övriga kvaliteter. Med utgångspunkt i beprövade metoder och lösningar kommer Nya rum att kunna utvecklas till en byggnad som svarar väl mot både dagens och framtidens behov.

Juryn

Förslagen har bedömts av en jury bestående av både tjänstemän, politiker och inbjudna experter. Genom arkitekttävlingen har vi velat få fram den bästa föreningen av form, funktion och ekonomi och samtidigt välja den arkitektur som är bäst för just Östersund. Bidragen har utvärderats utifrån gestaltning, funktion, utvecklingsbarhet, genomförbarhet och förvaltning.

- Det är viktigt att anlita extern kompetens i den här typen av upphandling. Det är en komplex utvärdering och det är nyttigt för diskussionen att ta in folk utifrån, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Fotomontage: ett par människor sitter på trädgårdsmöbler i förgrunden, bakom dem syns det kopparfärgade nya kommunhuset och i bakgrunden syns rådhuset.

Perspektiv från "trädgården".

Vad händer nu?

Det är idag osäkert om det vinnande förslaget verkligen kommer att byggas. Det är idag osäkert om det vinnande förslaget verkligen kommer att byggas. Först ska de utdömda byggnaderna i Rådhuskvarteret rivas ner till stomrent. Därefter ska stommarna undersökas för att se om de är friska eller inte och om det är mer ekonomiskt lönsamt att använda dem än att riva och bygga ett nytt kommunhus från grunden.

Kommunfullmäktige har redan fattat beslut om att befintligt kommunhus ska rivas. Ska istället de befintliga stommarna användas måste fullmäktige fatta ett nytt beslut.

Sidan uppdaterad 2019-05-08

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen