Publicerad 2019-05-09

Krismenyn testas i förskolorna

Denna vecka testas en krismeny till frukost och mellis på förskolor runtom i kommunen. Fiberinnehållet i krisfrukosten är till och med bättre än i ordinarie frukostutbud .

Närbild av tallrik med kött, potatis, grönsaker och sås

Varför pågår det ett test av en krismeny på förskolorna den här veckan?

Anledningen till testet av krismenyn är att kommunerna har till uppgift att säkerställa drift av samhällsviktig verksamhet vid samhällskriser. Förskolorna räknas som samhällsviktig verksamhet.

Enligt Överenskommelsen med MSB om kommunernas krisberedskap (2019-2022) ska krisberedskap också övas. Kommunen ska ha en regelbundet utbildad och övad krisorganisation, inklusive till exempel beredskapsfunktioner inom kommunalteknisk försörjning och krisstöd genomföra och utvärdera minst två övningar under en mandatperiod.

Ansvarsprincipen

Det ansvar som kommunen har för medborgarna i vardagen gäller även vid kris. Det kallas för ansvarsprincipen. Det är därför nödvändigt att ha en planering för livsmedelsförsörjningen redan innan krisen inträffar.

Planeringen kan omfatta prioritering, organisation, upphandling, bemanning, krisrutiner, lagerhållning och krismenyer.

Målet är att menyn ska vara så bra som öjlig för barnen

Anledningen till att vi testar en krismeny är att vi behöver uppdatera krismenyn så att den blir så bra som möjligt för barnen. och som fungerar så att pedagoger kan hantera och servera, och så att personal i köken kan beställa, lagerhålla och tillaga. Vi behöver dessutom öva vår krismedvetenhet och stimulera till nyfikenhet och nya idéer.

Hur menyn är beräknad

Vi har valt att använda den krismeny som Livsmedelsverket rekommenderar, och testar den här veckan frukost och mellanmål. Lunch och fruktstunder är enligt ordinarie matsedel. Krismenyn är ett exempel på en meny som utgår från lagerförda varor i de fall färskvaror ej finns att tillgå.

Frukost

Gällande frukosten så är det som skiljer en ”vanlig” frukost från den vi äter den här veckan att det endast finns hårt bröd och inte mjukt, samt att det serveras pulvermjölk istället för vanlig mjölk,  det erbjuds mjukost och makrill som pålägg. Färska grönsaker, frukt och bär är ej tillgängliga.

Näringsberäkning av Krisfrukost för barn 2-5 år:

Frukosten består av en portion havregrynsgröt med skummjölk och lingonsylt alt äppelmos. En knäckemacka med skinkost/ hällbröd med makrill samt två stycken torkade aprikoser. Rekommendationen för ett Barn 2-5 är 5200KJ/1245 kcal per dag.. En frukost ska utgöra 20-25% av dagens energi vilket motsvarar 249-314 Kcal.

Beräkningen visar att frukosten energiinnehåll är inom ramen för rekommendationerna från Livsmedelsverket. Fiberinnehållet i krisfrukosten är bättre än i ordinarie frukostutbud.

Lunch

Det serveras samma lunch som enligt ordinarie matsedel.

Mellanmålet

Det som skiljer är att den färska fruktem och grönsakerna har ersatts av fruktsoppa och kräm. Det ingår inte i det normala utbudet. Till varje mellanmål finns mjölk som alternativ samt hårt bröd med pålägg.

Utvärdering

Utvärdering av krismenyn kommer att ske med matsedelsgrupper för förskolan. Där är fokus att utveckla krismenyn, rutiner kring beställning och tillagning. Utvärdering av övningen kommer att ske mellan Barn- och utbildningsförvaltningen samt Måltidsservice.

Sidan uppdaterad 2019-05-09

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen