Publicerad 2019-05-16

Fler socialt ansvarsfulla upphandlingar

Fler personer får arbetslivserfarenhet, företag får möjlighet att säkra sin kompetensförsörjning och bättre förvaltning av skattemedel. Att ställa sociala krav i upphandlingar hjälper till att skapa ett mer hållbart Östersund.

en person som visar hur man snickrar och en som tittar på och lär sig 

Att ställa sociala krav i upphandlingar innebär att kommunen i upphandlingen ställer krav på antingen sysselsättning eller krav på dialog om möjligheter att erbjuda sysselsättning. Efter att ha varit ett projekt blir nu sociala krav i upphandlingar ordinarie verksamhet.

Tolv personer sysselsatta via två upphandlingar

Två av upphandlingarna där kommunen hittills ställt sociala krav var för Vinterparken och Stadsfesten under VM. Då ställde kommunen krav på dialog om möjlig sysselsättning.

– Vi och Storsjöyran som vann upphandlingarna pratade tillsammans om vilka möjligheter de hade att ta emot personer. Det resulterade i två stycken visstidsanställningar under Stadsfesten och tio sysselsättningar genom Vinterparken, säger Kristina Holmblad, projektledare för socialt ansvarsfull upphandling vid Östersunds kommun.

Mer hållbara upphandlingar

Östersunds kommun upphandlar årligen tjänster och varor för minst en miljard kronor i kommunen.

– Det är väldigt mycket pengar som vi antingen kan välja att bara använda till det som står, eller som vi kan välja att använda för att få ett extra hållbart värde. Vi vill använda skattepengarna på det mest ansvarsfulla sättet vi kan och i förlängningen blir det här ett verktyg som hjälper personer som söker jobb att få erfarenhet. För varje erfarenhet du får blir det lättare att få ett långtidsarbete, säger Kristina.

Kan hjälpa näringslivet hitta nya medarbetare

Att arbeta med sociala krav gör det också möjligt för företag att hitta sina framtida anställda. Ett av näringslivets utmaningar är att möta kompetensbristen och hitta ny personal.

– Innanförskapsakademin har även de arbetat med socialt ansvarsfull upphandling tidigare där de ställt sociala krav. Det finns företag som hittat exempelvis en framtida lärling där. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna någon och se hur det fungerar inför en eventuell längre anställning, säger Kristina.
Sidan uppdaterad 2019-05-16

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen