Publicerad 2019-05-17

Bli medveten om (o)medveten desinformation

Vi tar emot stora mängder information varje dag, varav en del inte alltid är helt sann. Genom att vara källkritisk kan du värdera den information som når dig för att se om den stämmer eller inte.

kille som ser fundersam och granskande ut som tittar in i en dator

Desinformation är falsk information som ska verka sann. Det finns verksamheter och organisationer som medvetet sprider falsk information för att påverka människor i deras beslut, till exempel vid ett val. De sprider information för att att vilseleda, skapa misstro eller sprickor mellan till exempel valsystem, organisationer och människor.

Det finns också en annan slags desinformation som kan vara svår att upptäcka. Den kommer via personer som inte vet om att informationen de sprider är falsk. Det kan vara en av dina vänner på som delar någon annans inlägg på sociala medier eller som pratar om en nyhet hen läst om - i tron om att informationen är sann.

Du kan motstå desinformation genom att vara källkritisk. Du kan då kritiska granska information som når dig och vem som sprider den för att bedöma hur trovärdig källan och informationen är.

Lär dig mer om desinformation

Sidan uppdaterad 2019-08-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen