Publicerad 2019-05-17

Det här har studenterna sökt i Östersund

Psykolog­programmet, socionom­utbildningen och sjuksköterske­utbildningen var de tre mest sökta prog­rammen där utbild­ningen är förlagd i Östersund.

fyra studenter som står och pratar och i vänstra hörnet ett studenstadshjärta. Det är ett Östersundshjärta i stuentstadsfärgerna grönt och lila.

Den 15 april gick ansöknings­tiden för att söka utbildning under hösten ut. Siffror från Mitt­univer­sitetet visar att 4 220 studenter har sökt ett program som går på campus på Mitt­univer­sitetet i Öster­sund inför hösten 2019. Totalt har 1 353 personer sökt ett program eller utbildning i Öster­sund som sitt första­hands­val.

– Det är glädjande att se hur många studenter som vill studera i Östersund. Studenterna är viktiga för Östersunds utveckling och tillväxt, inte minst för att säkra såväl kommunens som näringslivets framtida kompetensförsörjning, säger Jessica Stenbäck, studentsamordnare vid Östersunds kommun.

De flesta vill stanna i Östersund efter avslutade studier

I en undersökning som Östersunds kommun gjorde bland studenterna i maj 2018 uppgav majoriteten av studenterna i Östersund att de vill stanna kvar i kommunen även efter att de avslutat sina studier. Många av de menade att den avgörande faktorn för att stanna var huruvida de fick jobb inom det område de var utbildade inom eller inte.

Generellt uppgav studenterna då att de såg den arbetslivsanknytning de får via utbildningarna som positiv. De tyckte också att det i Östersund och regionen fanns en relativt intressant arbetsmarknad i relation till deras utbildning. Det var extra vanligt bland annat för studenterna som läste till socionom.

Sidan uppdaterad 2019-11-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen