Publicerad 2019-05-22

Östersund är Årets stadskärna

Östersund är vinnare av det nationella priset Årets Stadskärna. Det är en prestigefylld utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan, som delas ut för 25:e året i rad av Svenska Stadskärnor. Bland annat var Östersunds långsiktiga samarbete inom stadsutveckling, mellan privata och offentliga aktörer, avgörande för vinsten.

Glada östersundare i guldglänsande hattar

Under Svenska Stadskärnors årskonferens i Linköping den 22 maj utsågs Östersund till Årets stadskärna 2019. Staden tog hem segern i stark konkurrens med Karlskrona och Åmål. Arbete med stadsutveckling är en ständigt pågående process med många aktörer inblandade, där Destination Östersund ofta är det sammanhållande navet.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vinna en nationell utmärkelse! Det är ett bevis på att vi gjort bra saker och är på rätt väg framåt! Men vi lutar oss inte tillbaka, utan arbetet med att utveckla vår stadskärna fortsätter, med visionen att ”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund” som utgångspunkt. Stadskärnans puls genereras av oss som bor här – tillsammans skapar vi en plats som ska kännas levande, attraktiv och trygg för alla, året om. Vi vill passa på och rikta ett varmt tack till våra samarbetspartners och alla östersundsbor, som är med och skapar en stad med lyskraft både på hemmaplan och i världen! Nu siktar vi på att vinna Årets Stadskärna igen om några år, säger en leende Calle Hedman, centrumutvecklare, Destination Östersund.

I Östersunds långsiktiga samarbete finns en tydlig rollfördel­ning och finansieringsmodell mellan näringslivet, fastighetsäga­re och kommunen.

– Det är så klart fantastiskt roligt att Östersund vinner ett nationellt och prestigefyllt pris som Årets Stadskärna! Den gemensamma planen för stadskärnan har siktet inställt på morgondagen. Våra mjuka nätverk med kreativa människor, korta beslutsvägar och fasta strukturer för samverkan har varit grunden för arbetet. Vi tror att framtidens stadskärna är ett nöjes­fält, en marknadsplats och ett vardagsrum – på samma gång. Att få den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi kan känna oss trygga att tillsammans och mål­medvetet fortsätta vårt arbete, säger Bosse Svensson, Kommunstyrelsens ordförande, i Östersund.

Sidan uppdaterad 2019-05-22

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen