Publicerad 2019-06-03

Rapport från Kultur- och fritidsnämnden 29 maj

Bidrag till världscupen i skidskytte, bidrag till Frösö Ridcenter och en översyn av avgifter, bidrag, normer och uthyrnings­principer för idrotts- och fritids­verksamhet. Det var några av de ärenden som nämnden fattade beslut om under samman­trädet.

vyutsikt över en Östersunds stadskärna med Storsjön i bakgrunden

Foto: Göran Strand

Bidrag till världscupen i längdskidor 2020

Jämtland/Härjedalens skidförbund arrangerar världscupen i längdskidor WC Ski Tour 2020 på Österunds skidstadion 15 – 16 februari 2020. Kultur- och fritidsnämnden beviljar 700 000 kronor i bidrag till Jämtland/Härjedalens Skidförbund för att genomföra och arrangera tävlingarna. Nämnden avsätter ytterligare 900 000 kronor för att täcka kostader för snötillverkning och ökade driftskostnader på skidstadion under tävlingarna.

Bidrag till världscupen i skidskytte 2019

Östersund arrangerar världscup­premiären i skid­skytte i november­/december 2019. Kultur- och fritids­nämnden beviljar 750 000 kronor i bidrag till Svenska Skidskytte­förbundet för att de ska arrangera och genom­föra tävlingarna. Nämnden avsätter ytterligare 1 360 000 kronor för att täcka kostnader för snötillverkning och ökade drifts­kostnader på skidstadion under tävlingarna.

Bidrag till Frösö Ridcenter

Östersunds kommun har byggt en ny service­­byggnad på Frösö Ridcenter som inne­håller bland annat kontor, omkläd­­nings­­rum och cafeteria. Byggnaden ska stå klar i juli 2019. Nämnden beviljar ett bidrag på 200 000 kronor till Östersund-Frösö Ridklubb för att de ska kunna köpa möbler och utrustning till den nya byggnaden.

Bidrag till Munkflohögens Skidliftsförening

Kultur- och fritidsnämnden beviljar bidrag på 40 000 kronor till Munkflohögens skidliftförening för att bygga ut deras värmestuga.

Bidrag till Östersunds brädklubb

Nämnden beviljar ett bidrag till Öster­sunds bräd­klubb på 70 000 kronor som stöd till lokalhyra för fortsatt drift av skate­lokalen. Klubben aktiverar en bred målgrupp och erbjuder ytterligare en verksamhet i kommunen där barn och unga kan vara på sin fritid.

Översyn av avgifter, bidrag, normer och uthyrnings­principer för idrotts- och fritids­verksamhet

Kultur- och fritidsförvaltningen fick i uppdrag av nämnden att se över avgifter, bidrag, normer och uthyrnings­principer för idrotts- och fritids­verksamhet, arran­gemang och evenemang. Bland annat ska förvaltningen gå igenom rikt­linjerna för när en förening ska få bidrag. De ska också se till att ett normkritiskt jämställd­hets- och jämlikhets­perspektiv ska forma hur kommunen utvecklar anläggningar, ytor och verksamhet som drivs för fysisk aktivitet. Översynen ska resultera i en rapport. Den kommer styra kommunens framtida utveckling av idrottsanläggningar och aktivitetsytor, samt stötta förenings- och verksamhetsutveckling på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Initiativärende: utred cykeltvätt och cykelpump på Frösön

På kultur- och fritidsnämndens samman­träde anmälde Lena Svegare (S) ett initiativ­­ärende. Intiativärendets förslag var att kultur- och fritidsförvaltningen skulle utreda möjlighet att upprätta en cykeltvätt och tillgång till en cykelpump vid Gustavs­bergs- eller Ladängenbacken. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till en cykeltvätt och tillgång till cykelpump vid antingen Gustavsbergs- eller Ladängenbacken.

Utdelning av kulturstipendiet

Under nämnden fick även de tre vinnarna av kulturstipendiet ta emot sina stipendium under en ceremoni på Rådhuset. 2019 års stipendiater är Sindri Runudde, Anneli Åsén och Susanne Kvarnlöf.

Läs mer om stipendiaterna.öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-06-05

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen