Publicerad 2019-06-10

Östersund ska inspirera till hållbart och klimatsmart tänk på internationellt möte

Östersund och Jämtlands erfarenhet av att skapa hållbara evenemang. Och en vision om att kunna ordna UNESCOs första fossilfria internationella gastronomimötet år 2020. Det är några av våra bidrag under nätverkets årsmöte i Fabriano, Italien.

Nybakade vackra mjöliga bröd i närbild mot mörk bakgrund.

Foto: Katja Kristoffersson

Theresia Grön, utvecklingsstrateg på Östersunds kommun, ska åka med på resan som pågår från 10 juni till 15 juni.

- Att delta i utbyten, studiebesök och konferenser är viktigt för att marknadsföra Östersund och länet som en kreativ matregion. Det är också nödvändigt att ibland träffas för att knyta värdefulla kontakter och hitta bra samarbetspartners, säger hon och fortsätter:

- Men baksidan är såklart koldioxidutsläpp från exempelvis flygresor. Därför vill Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen arrangera UNESCOs första fossilfria gastronomimöte i november 2020. Det blir också ett sätt att fira att vi varit med i Unesco-nätverket i tio år.

Det låter spännande, hur ska det gå till?

- Det blir i så fall en virtuell konferens där alla deltagare kopplar upp sig digitalt mot Östersund och Jämtland. Själva syftet med mötet kommer att vara att hitta metoder och höja kompetensen för att jobba med mat och klimat. Men än så länge är detta bara på planeringsstadiet. Vi håller på att undersöka många utmaningar med allt från tidsskillnader till vilken teknik som krävs. Men lyckas vi med detta kan fler i nätverket ta efter och ordna virtuella konferenser och då har vi varit med och bidragit till att minska koldioxidutsläppen.

Hur kommer vårt arbete med gastronomi och matkultur att märkas i Fabriano?

- Vi kommer att vara med på ett särskilt möte för alla gastronomistäderna, som just nu består av 26 städer från hela världen. Vi kommer att hålla presentationer om det arbete vi har gjort för att skapa hållbara evenemang. Där kommer vi visa på goda exempel från när vi stod värd för VM i skidskytte samt också berätta om vårt arbete med att göra Östersund fossilfritt 2030.

Kan du berätta mer om syftet med Unescos årsmöte?

- Det är att prata om hur vi ska arbeta framåt, hur vi ska utveckla och driva det här nätverket tillsammans med de andra städerna. I år är temat The Ideal City, alltså vad är den ideala staden? Där kommer vi att trycka på hur viktigt det är att stad och land arbetar tillsammans.

Hur duktiga är vi själva på att samarbeta med landsbygden?

- Jätteduktiga skulle jag vilja påstå, det var också något som vi fick chansen att visa när vi stod värd för årsmötet 2016. Vi har sedan vi fick utmärkelsen, för snart tio år sedan, jobbat med frågan regionalt och samverkat med organisationer och företag runt om i hela länet.

Creative Cities Network årsmöte 2019

  • Östersunds kommun kommer att tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och Eldrimner att delta i UNESCO Creative Cities Network årsmöte i Fabriano 10 - 15 juni. Kerstin Arnemo (C) , matansvarig förtroendevald, i Östersunds kommun kommer att leda delegationen.

  • Östersund är sedan 2010 medlem i nätverket Creative Cities Network tillsammans med 180 andra certifierade städer i runt om i världen. Medlemskapet drivs som en regional fråga där stad och landsbygd samverkar kring gemensamma mål inom gastronomi, kultur och turism. Syftet med nätverket är bland annat att samverka för kulturell och ekonomisk utveckling inom gastronomi och andra kulturyttringar.
Sidan uppdaterad 2019-06-10

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen