Publicerad 2019-06-12

Var sparsam med kranvattnet – speciellt på Annersia

Nu står sommaren för dörren och vi hoppas förstås på en fin sommar med mycket sol och bad. Men sommarvärme innebär också att användningen av vatten ökar samtidigt som tillgången på vatten kan bli sämre.

En vattenspridare som vattnar i en trådgård

Vi vill uppmana alla att vara sparsamma med kranvattnet i sommar. Och vi riktar den uppmaningen särskilt till våra kunder på Annersia; från Fillsta och västerut och ner mot Orrvikenområdet, som har kommunalt vatten.

Under nationaldagen var det varmt och skönt och många var lediga. Vi märkte genast att förbrukningen av det kommunala vattnet steg, då många fyllde sina pooler och vattnade sina trädgårdar. Vid halvtolv på kvällen sjönk förbrukningen igen.

Lite vatten i vattendrag och i grundvattenmagasin

Vi vet inte hur den kommande sommaren blir, men vi har förra sommaren i färskt minne. Från SMHI får vi dessutom höra att utgångsläget, nu på försommaren, är sämre i år än i fjol, både vad gäller flödena i vattendragen och nivåerna i grundvattenmagasinen. Därför uppmanar vi alla, redan nu, att vara sparsamma med kranvattnet.

Vattenverken får jobba för högtryck

Vi levererar kommunalt vatten av dricksvattenkvalitet och det vattnet är främst till för hushållsändamål som till exempel matlagning, hygien och toalett. Till centrala delarna av kommunen tar vi vatten från Storsjön och den tömmer vi förstås inte, hur varm sommaren än blir. Men vårt vattenverk kan inte rena vattnet hur fort som helst. När det blir varmt och alla vill fylla pooler och vattna gräsmattor samtidigt, går våra vattenverk för högtryck för att distribuera vatten till alla våra kunder.

Var extra sparsam på Annersia

Annersia får också sitt kommunala vatten från Storsjön och där har vi problem med vattenledningarnas kapacitet. Det är inga problem att förse Annersia med tillräckligt med vatten under resten av året. Men när värmen kommer och alla kunder använder mycket vatten samtidigt, så är ledningarna helt enkelt för klena. Det kan gå så illa att kunderna på Annersia, från Fillsta och västerut och ner mot Orrvikenområdet blir helt utan vatten i kranen.

Ledningarna till Annersia och Orrvikenområdet är ett bra exempel på den brist i kapacitet som vi håller på att bygga bort. Håll ut så länge! och fortsätt att vara sparsamma med vattnet.

Eget vatten

Även du som har vatten från egen brunn bör kontrollera nivån i brunnen och vara försiktig med användningen för att inte riskera att ditt vatten tar slut.

Så sparar du på vattnet

Genom enkla åtgärder i vardagen kan vi alla vara vattensmarta och bidra till en hållbar vattenförsörjning. I genomsnitt använder en person 140 liter dricksvatten varje dygn. Här har du tips på hur du kan minska din förbrukning:

Din kropp

 • Tappa upp friskt vatten i en tillbringare och ställ i kylen så slipper du låta kranen rinna varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag).
 • Samla upp det första kalla duschvattnet i en hink i väntan på varmvatten. Återanvänd vattnet till exempelvis trädgårdsbevattning, rengöring i hemmet och tvätt av trädgårdsmöbler.
 • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter).

Disk och tvätt

 • Undvik att diska eller skölja disk under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
 • Förpackningar som ska till återvinning behöver inte diskas. Behöver de sköljas ur kan du använda det sista diskvattnet. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur det värsta med hushållspapper.
 • Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program (det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin med tvätt).

Utomhus

 • Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet. Då gör du både vattensmarta och miljömässiga vinster.
 • Låt högtryckstvätten stå och använd istället en vattenhink och svamp eller borste.
 • När det är möjligt, samla upp regnvatten och använd det till att vattna i trädgården.
 • Vattna aldrig gräsmatta eller planteringar på dagen då solen skiner. Det vattnet avdunstar direkt och kommer aldrig växterna till del. Vänta med att vattna till natten.

Allmänt

 • Låt inte kranen rinna i onödan (för varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten).
 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.
 • Installera snålspolande toaletter och snålspolande munstycken på kranar och duschar.
Sidan uppdaterad 2019-06-13

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen