Publicerad 2019-06-27

15 miljoner till S:t Olavsledens fortsatta utveckling

Det ekonomiska stödet från Tillväxtverket, Regionförbunden och kommunerna längs leden ska bland annat användas till att utveckla näringslivet kopplat till S:t Olavsleden och sprida ordet om pilgrimsleden internationellt så att fler hittar hit.

Utsikt över fjäll och Storsjön, med en gammal röd lada och gröna fält i förgrunden.

S:t Olavsleden bjuder på utsikt över fjäll och sjöar, går genom djupa skogar och längs historiska platser.

De senaste åren har vandring blivit allt mer populärt, däribland pilgrimsvandringar som fler och fler får intresse för. Östersunds kommun har sedan 2012 haft flera projekt för att skaka liv i den 1000 år gamla S:t Olavsleden som går igenom Östersund och Jämtland. Med 15 miljoner kronor från Tillväxtverket, Regionförbunden och kommunerna längs leden blir det möjligt att satsa ännu mer på ökat företagande och synliggörande kopplat till leden.

— Vi är oerhört tacksamma för att få chansen att fortsätta att utveckla leden. Vi har hållit på intensivt i fem år, men all forskning och min egen erfarenhet visar att det tar sju år innan ketchupen kommer i såna här projekt. Vi har ett par år kvar och det är väldigt viktigt att fortsätta trycka på, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden: ett steg mot regional utveckling.

Fler besökare, fler möjligheter

Projektet S:t Olavsleden: ett steg mot regional utveckling kommer att genomföras tillsammans med andra kommuner som ligger längs leden: Sundsvall, Ånge, Bräcke, Krokom och Åre, tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland med Östersund som projektägare.

— Att projektet får de här pengarna gör att vi kan göra mycket mer än tidigare. Det handlar om att lösa en moment 22 situation: kommer det inga vandrare vill ingen starta en verksamhet för att erbjuda service och boende. Och finns det ingen service eller boende kommer det inga vandrare, säger Putte Eby.

Därför har projektet två tydliga inriktningar: kommunikation och marknadsföring för att berätta för hela världen att S:t Olavsleden finns och vilken upplevelse det är att gå leden. Samt att näringslivsutveckla så att fler vågar ta klivet och öppna ett bed and breakfast eller bo på lantgård, eller liknande verksamheter. Det kan handla om guideföretag, transportföretag, cykeluthyrning eller något helt annat.

Besökare från hela världen

För att synliggöra vandringsleden och locka hit fler turister kommer projektet att ordna visningsresor för internationella journalister och resebyråer. Visonen för S:t Olavsleden är att den ska komma upp i klass med andra populära pilgrimsleder i världen, som El Camino de Santiago de Compostela.

— Förra året hade vi vandrare från 22 olika nationer bland annat från Brasilien, Singapore, Namibia, Hongkong och många fler. I år kommer vi säkert att komma upp i besökare från 30 olika nationer, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden: ett steg mot regional utveckling.

Är du nyfiken på S:t Olavsleden?

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom stora skogar, över fjäll, längs sjöar och historiska platser. Det går att gå, springa, cykla och rida längs leden.

Historisk vandring

S:t Olavsleden härstammar från år 1030 då den avsatte dansk-norske kungen Olav Haraldsson landsteg i Sundsvall och vandrade mot Norge för att återta kronan. Under ett slag dödades Olav Haraldsson och förunderliga saker hände vid hans grav. Hans kropp flyttades till Nidaros, dagens Trondheim, och runt hans grav byggdes Nidarosdomen. Platsen blev en helig plats som besöktes av många pilgrimer.

Under medeltiden var Nidaros (Trondheim) ett av de stora pilgrimsmålen, tillsammans med Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela.

www.stolavsleden.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information, boenden och kartor.

Sidan uppdaterad 2019-07-01

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen