Publicerad 2019-07-02

Öppen Arena hjälper människor att ta ett steg närmare ett arbete

Två kvinnor sitter nära varandra och tittar på något tillsammans.

Människor långt från arbetsmarknaden har genom projektet Öppen Arena fått hjälp att i en trygg miljö träna på att ta nästa steg närmare ett jobb. En vinst för hela samhället. Nu blir delar av projektet ordinarie verksamhet.

- Samhället har inte råd att människor står vid sidan om samtidigt som välfärden och många andra branscher står utan arbetskraft. Vi behöver alla som kan jobba, säger Håkan Printz, enhetschef på Navigatorcentrum.

Psykisk ohälsa och avsaknad av sociala kontakter

Öppen Arenas syfte är att skapa platser och aktiviteter för personer som står långt från arbetsmarknaden och som i trygg miljö behöver träna inför att ta nästa steg som kan vara praktik eller en subventionerad anställning. Många av deltagarna berättar om psykisk ohälsa och en avsaknad av sociala kontakter och aktiviteter. Ofta har de varit länge utan sysselsättning vilket ofta leder till isolering och en känsla av utanförskap med psykisk ohälsa som följd.

- Att ens kliva innanför dörrarna hos oss kan ibland kännas som ett alltför stort steg och det finns ofta en uppfattning om att man inte passar in eller att det inte finns någon hjälp att få, säger Anette Jäderfeldt, som jobbar med projektet i Östersunds kommun.

Stärkande kurs i trygg miljö

Östersunds kommun har genom projektet erbjudit kursen En bra start till personer som till exempel har försörjningsstöd eller har kontakt med Arbetsförmedlingen. Kursen fokuserar på personlig utveckling genom att deltagarna får utveckla sin egen motivation, drivkraft och kompetens. Detta för att en praktik eller subventionerad anställning ska bli så bra som möjligt när den tiden kommer.

- Erfarenheten visar att om dessa personer får ett stöd som finns kvar och stöttar i kombination med anpassade insatser och lagom lämpliga steg mot sysselsättning så kan de lyckas väldigt bra, säger Anette Jäderfeldt.

Aktivt handledarstöd

Förutom kursen har också området Arbetsmarknad och lärande jobbat med att stötta de medarbetare på Östersunds kommun som är handledare för personer som gör praktik eller har en subventionerad anställning. Detta stöd består av tre delar som med fördel kan kombineras: handledarutbildning, handledarstöd och socialt lärande på arbetsplatsen.

Genom att inspirera, stötta och utbilda handledare så ökar möjligheten för att praktiken ska bli så bra som möjligt. Det är faktiskt framtida kollegor man tar emot.

Dubbel utmaning med växande utanförskap och stor kompetensbrist

Själva projektet Öppen Arena avslutas nu till hösten. Ett tydligt resultat av det är att flera av de framgångsrika insatserna för både deltagare och handledare nu kommer att leva vidare i ordinarie verksamhet.

- Det är väldigt viktigt att vi i kommunerna tar tag i den här dubbla utmaningen med växande utanförskap samtidigt som vi har stor kompetensbrist. Arbetsförmedlingens nerdragningar gör det här extra viktigt nu, säger Håkan Printz, enhetschef på navigatorcentrum.

Röster från deltagare i En bra Start:

”Det har gett mig en sorts sysselsättning som känns ganska värdefull för att inte bara vara i det här livets vacuum som en arbetslös människa oftast är i”

Nils, 34 år.

”Mitt nästa steg som jag hoppas på är att det ska bli arbete. Jag tror jag kan närma mig arbete genom den här kursen”

Lisa, 56 år

Fakta om Öppen Arena

  • Europeiska Socialfonden är ett EU-program som finansierar projektet Öppen Arena. Region Jämtland Härjedalen är projektägare och fem kommuner samarbetar inom projektet.
  • Öppen Arena bidrar till att människor mellan 15-64 år får möjligheten att känna sig behövda och efterfrågade. Projektet ska både vidareutveckla pågående insatser och arbeta fram och pröva nya metoder och sätt att arbeta.
  • Projektet ska jobba med den grupp som annars skulle riskera att inte få rätt förutsättningar att lyckas.
Öppen Arenalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sidan uppdaterad 2019-11-13

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen