Publicerad 2019-07-17

Njut av sommarutflykter i ditt Östersund!

Du behöver varken åka långt eller krångla till det för att få en riktigt njutbar sommar. Packa picknickkorgen, dra på badbrallorna, hoppa upp på cykeln eller kliv i ett par promenadvänliga skor. Här tipsar vi om åtta guldplatser i din absoluta närhet.

En stig ringlar sig fram till vänster i skogen, till höger öppnar träden upp för utsikt över sandstrand Storsjön och fjällen i bakgrunden

Bynäset

Vilken pärla! Här kan du bada med utsikt mot Åreskutan, grilla eller woka vid den väl tilltagna grillplatsen och ta en promenad eller cykeltur runt udden. Badplatsen är långgrund och det finns både sand eller gräs att ligga på. Här finns en enklare toalett och liten kiosk som säljer glass under sommaren (på begränsade öppettider). Ett stenkast från stranden ligger det nybyggda vindskyddet med tillhörande stora grillplats. Här finns utrymme för flera familjer och möjlighet att laga en riktig brakmåltid. Som om det inte vore nog sträcker sig en cirka 7 kilometer vacker stig längs stranden runt udden. Här kan du strosa i lugn takt eller utmana dig själv och barnen på cykel.

Passar dig som:

Är badsugen, gärna utforskar skogsstigar och gillar att laga middagen ute.

Här finns Bynäsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flygbild över Andersön

Andersöns naturreservat

Vem mår inte gott av några timmar på Andersön? Här finns den vackra vildmarken bara 20 minuters bilväg från stan. En oas med vackra stenstränder, grillplatser, skogsstigar som gjorda för upptäcktsfärder, gott om plats för alla och en underbar utsikt mot Oviksfjällen. Längs ön stränder finns stenhällar med spännande fossiler och vackra, krokiga tallar som överlevt väder och vind i över 300 år. Missa inte heller den cirka 2 kilometer långa familjestigen som berättar om djur och natur. Det finns parkeringsplatser på båda sidor av ön och på de bredare stigarna tar dig fram oavsett om du går med rullator, kör barnvagn eller är rullstolsburen.

Passar dig som:

Är en upptäckare (ung som gammal!), uppskattar vacker natur och föredrar att bada vid stenstrand.

Här finns Andersönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En person åker wakeboard i vattnet framför människor som sitter vid strandkanten i den den parkliknande Surfbukten

Surfbukten

Mitt i stan finns sommarens häftigaste häng, Surfbukten. Här kan du åka skateboard i rampen, hyra stand up paddleboard, testa vattenbalansen i den eldrivna wakeboardbanan, bada från bryggan, dyka från hopptornet, slappa i hängmattorna och köpa riktigt gott kaffe. Bara ett stenkast bort ligger pumptracken, för alla som vill cykla eller kicka i sköna gupp. Där finns också stans nyaste utegym, ett populärt styrkestopp för östersundare på joggingtur, och en hög klätterställning som barnen bara älskar.

Passar dig som:

Har barn i alla åldrar och vill att de gör något annat än att sitta vid en skärm.

Här finns Surfbuktenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En person susar fram på sin mountainbike medan solen strilar in mellan träden

Brunflo bikepark

På med hjälmen för nu blir det åka av! Brunflo bikepark är en mindre arena för mountainbikecykling för alla åldrar. Parken förändras lite för varje år men har alltid en längre maskinbyggd led med flera större hopp. Du som helst inte hoppar kan alltid rulla över hoppen istället. I skogen finns också ett par kortare leder med hopp, kurvor och broar. Även här finns alltid en enklare väg för dig som tycker att hoppen är för utmanande. Rekommenderat är att använda mountainbike- eller BMX-cykel och självklart alltid hjälm.
Cykelparken ligger vid elljusspåret i Brunflo och det finns möjligheter att grilla i området. Packa med lite käk, sätt på sköna kläder och ägna en av sommarens dagar åt spännande cykling!

Passar dig som:

Tycker att platta vägar är trist och gärna vill jobba lite, både med ben och balanssinne

Här finns Brunflo bikeparklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tätvuxen skog öppnar upp för härlig utsikt över spegelblankt vatten och gröna kullar i bakgrunden

Ändsjöns naturreservat

Fågeltorn, bäverspår och orkidéer! Vid fina Ändsjön kan du spana efter fåglar eller ta en lugn promenad i den svalkande skogen. Stigarna är lättvandrade och det finns mycket spännande att se längs vägen. Från stränderna eller något av de två fågeltornen kan man spana efter svarthakedopping, gråhäger, bläsand och sothöna. Det finns också älg, rådjur och räv i området, men den som lämnar tydligast spår är bävern. Här finns dessutom massor av blommor att upptäcka på grund av att marken är så kalkrik, bland annat underbara orkidéer. En stor fördel är att det är lätt att ta sig till Ändsjön, det går att buss ända fram.

Passar dig som:

Gärna tar dig tid att njuta av allt det vackra som finns runt knuten.

Här finns Ändsjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folk sitter på terassen utanför caféet och fikar bakom grönskan anar man lekparken

Lövbergaparken vid Björkbacka

Vad mer kan man mer begära av sommaren är en skön gräsmatta, en stor lekpark och möjligheten att köpa glass? Särskilt om man har lite yngre barn. Lövbergaparken vid Björkbacka är ett mysigt häng för alla som vill låta barnen springa av sig, spela kubb, äta picknick eller bara ligga och titta på himlen. Det finns både större och mindre klätterställningar, kompisgungor, balansaktiviteter och en stor snurrgunga. Spänn armmusklerna och ge barnen fart – det kittlar garanterat i magen!

Passar dig som:

Få kvalitetstid med familjen eller vännerna och låta barnen röja loss.

Här finns Lövbergaparkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folk sitter vid en sandstrand och ser ut över vattnet, en brygga går ut från mitten av bilden och i änden av den fiskar folk.

Lillsjön

Promenera, rulla fram, fiska, grilla och mys! En av Östersunds mest tillgängliga naturupplevelser är Lillsjön. Runt sjön finns en cirka 2,5 kilometer lång gång- och cykelväg, till stora delar med spång, och en fin brygga. Här kan både rullstolar, rullatorer och barnvagnar ta sig ända fram till strandkanten. I sjön planteras det ut regnbåge och öring med jämna mellanrum så om det är någonstans du ska testa fiskelyckan är det här. Nappar det dåligt kan du ta en pausa för medhavd lunch vid Lillsjöns vindskydd och grillplats.

Passar dig som:

Lätt vill komma nära vatten och kanske fånga en eller annan fisk.

Här finns Lillsjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flygperspektiv över ruinerna av Sunne kyrka som ligger inbäddad av grönskande träd. I bakgrunden syns öar i Storsjön och vid horisonten blåa fjäll

Sunne kyrkoruin

Vem gillar inte en riktigt bra historia? Vid häftiga Sunne kyrkoruin kan man ta en jättekliv tillbaka i historien och läsa om slaget om Jämtland under vårvintern 1178, då kung Sverre i Norge besegrade en jämtländsk armé på Storsjöns is. Detta märkliga stenmonument ska ha byggts på befallning av just kung Sverre. Ta med en termos kaffe, sätt dig ner vid ruinen och fundera över livet nu och då. Mitt emot kyrkoruinen finns en av Östersunds storsjöodjursspaningsplatser. Oavsett ålder är det aldrig för tidigt eller för sent att hålla utkik efter Storsjöns ökända odjur.

Passar dig som:

Älskar en spännande historia och vill ha en lite lugnare aktivitet.

Här finns Sunne kyrkoruinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-07-17

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen