Publicerad 2019-07-22

El Sistema skapar en ny väg in till Kulturskolan

– El Sistema är en typ av musikundervisning som handlar om att leka fram kunskap. Men det handlar minst lika mycket om det sociala umgänget och om integration, berättar Elin Sundberg, biträdande chef på Kulturskolan.

Bild på Elin Sundberg, biträdande chef på Kulturskolan

”El Sistema handlar mycket om det sociala umgänget och om integration”, säger Elin Sundberg, biträdande chef på Kulturskolan. Foto Emelie Strand

Det är dags för El Sistemas våravslutning i Torvalla. Barnen är finklädda, förväntansfulla och fnittriga. Det bärs fram rader av bänkar där föräldrar, syskon, mostrar, farmödrar och kompisar ska sitta för att lyssna. På plats finns också Kulturskolans ungdomssymfoniker som ska bjuda på konsert.

El Sistema kommer ursprungligen från Venezuela. Det är ett koncept som handlar om allas lika rätt till musik och kultur, oavsett ålder, bakgrund eller ekonomi. Hit till Östersund kom El Sistema hösten 2015, tack vare tre drivna medarbetare på Östersunds kommun. De hade varit på en inspirationsresa till Göteborg, där El Sistema är etablerat i tio olika stadsdelar.

– Vi sjunger, gör rörelser och tecken, leker notlekar, klappar olika rytmer och provar på olika instrument – alltid på ett lekfullt och tillåtande sätt, berättar Elin.

Eleverna på Ängsmogården och Mimergården har två El Sistema-lektioner i veckan. Det gäller förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 2. Förskoleklasserna och ettorna har rytmik och sång och tvåorna spelar instrument. På Mimergården är det fiol och cello som gäller och på Ängsmogården spelar de olika blåsinstrument. Varannan onsdag klockan 17 har de även en frivillig El Sistema-träff.

– Till träffarna vill vi att barnen tar med sin familj. Vi ser det som en social sammankomst och ett bra tillfälle att lära känna andra i samma bostadsområde. Vi brukar göra lite olika saker på träffarna, allt från att ha konserter med professionella musiker och musikquiz till uppträdanden från barnen och möjlighet att prova på olika instrument. Vi bjuder alltid på fika och det är helt kostnadsfritt, berättar Elin.

För Kulturskolan är El Sistema ett sätt att nå nya målgrupper. De kunde se en tydlig underrepresentation av barn och unga från Torvallaområdet i sin verksamhet, förmodligen på grund av att många är nyinflyttade och inte känner till Kulturskolan.

– Tack vare att vi har börjat med El Sistema på Ängsmogården och Mimergården har antalet sökande härifrån ökat rejält. Det som gör mig extra glad är att barnen inte bara vill ta instrumentlektioner utan också söker till våra kurser i teater, dans, bild, form och design. De har helt enkelt fått upp ögonen för hela vår verksamhet, säger Elin.

Läs mer om Kulturskolans verksamhetöppnas i nytt fönster

Läs mer om El Sistemalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

”Det är kul att man får spela och sjunga, man blir så glad av det” säger Tuva Persson Dahlin om är 8 år och spelar tvärflöjt.

”Det är kul att man får spela och sjunga, man blir så glad av det” säger Tuva Persson Dahlin om är 8 år och spelar tvärflöjt. Foto Emelie Strand

Bild på Alice Akbari är 8 år spelar xylofonspel och sång.

Alice Akbari är 8 år och går i ettan. Ikväll bjuder hon på xylofonspel och sång. Foto Emelie Strand

Tuva Persson 8 år

Det lyser om Tuva Persson Dahlin, 8 år, när hon äntligen får spela och sjunga. ”Musik och sång är verkligen det roligaste hon vet” berättar mamma Mona Dahlin. Foto Emelie Strand

Sidan uppdaterad 2019-07-22

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen