Publicerad 2019-07-26

Var uppmärksam på algblomning

Det är varmt och skönt ute och många vill bada. Men det varma vädret innebär en ökad risk för algblomning – och det ska du inte bada i.

Barn som hoppar i en sjö från en brygga.

En mindre algblomning har noterats vid Oxmelsviken på Andersön. Algerna är så kallade blågrönalger som under vissa förhållanden kan producera toxiska ämnen. Miljö och hälsa rekommenderar att du undviker att bada om vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning. Kraftiga tecken är att vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger.

Det är även säkrast att låta bli att bada ett tag efter att algblomningen har försvunnit, om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

Ha respekt för algblomningar, men var inte rädd. När du ska bada så välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning.

Ha extra koll på barn och djur, det är viktigt att de inte får i sig algblommande vatten eftersom de är extra känsliga. Om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten – ring 1177 för sjukvårdsupplysning.

Toxiska ämnen är inte påvisade, men det är viktigt att vara försiktiga vid bad eller förtäring av vatten som kan misstänkas innehålla blågrönalger.

Sidan uppdaterad 2019-07-30

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen