Publicerad 2019-08-16

Information med anledning av misstänkt stämpling till terroristbrott i Östersund den 14 augusti

Idag häktades den person som anhölls onsdagen den 14 augusti på Samuel Permans gata i centrala Östersund, misstänkt för stämpling till terroristbrott. Östersunds kommun samlar här information om kommunens arbete som kan vara av intresse med anledning av denna händelse.

För frågor om det misstänkta brottet eller polisens arbete med att förebygga brott hänvisar vi till Polisen Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsters Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller polisens hemsidalänk till annan webbplats.

– Oavsett vad domstolen kommer fram till har hänt i det här fallet har jag nu gett vår organisation i uppdrag att ta fram förslag på hur vi kan förstärka säkerheten i centrum. I övrigt har vi en bra dialog med polisen och följer det som händer noga, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Här finner du svar på vanliga frågor:

Hur arbetar kommunen med tryggheten för våra invånare och besökare?

Östersunds kommun arbetar med trygghet på många olika sätt - både enskilt och tillsammans med andra aktörer i samhället. Kommunen har de senaste åren rekryterat ytterligare tre tjänstemän som arbetar med frågor som rör trygghet och säkerhet centralt på kommunen. Dessa totalt fyra säkerhets­sam­ordnare arbetar förebyggande med bland annat:

  • Samverkan med andra samhälls­aktörer, såsom polis, regionen, Läns­styrelsen och Räddnings­tjänsten.
  • Att uppdatera rutiner och ta fram planer för hur kommunen ska hantera olika händelser i samhället
  • Följa vad som händer på säkerhets­området nationellt

Läs mer om hur Östersunds kommun arbetar med säkerhetöppnas i nytt fönster

Vad har kommunen för beredskap när det inträffar händelser av denna karaktär?

Sedan januari 2019 har vi en tjänste­man i beredskap. Det betyder att det alltid, dygnet runt, finns en tjänste­man som kan kontaktas av andra myndigheter såsom polis, räddnings­­tjänst eller läns­­styrelse vid behov. Tjänstemannen i beredskap har sedan möjlighet att kalla in de resurser som behövs för att hantera situationen.

Vad har kommunen gjort specifikt för att förebygga terrorbrott som begås med fordon, som det som hände på Drottninggatan i Stockholm?

Vid större evenemang arbetar vi redan med fysiska hinder i form av tunga fordon som ställs upp som för att stänga av vägar. Det arbetet bygger på polisens bedömning av hotbild i varje enskilt fall. Med anledning av det som nu hänt har kommun­direktören gett i uppdrag till våra tjänstemän att komma med förslag på åtgärder för att öka den fysiska säkerheten i centrum även då det inte pågår något evenemang.

Hur kan jag prata med mitt barn om en sådan här händelse?

Information från Rädda Barnen om hur du pratar med barn om svåra händelserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bris samtalsmetod för hur du kan prata med barn om händelser och deras tankarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan ringa Bris Vuxentelefon för stöd om barn på telefon: 0771 50 50 50. De har öppet vardagar mellan klockan 9.00‑12.00.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor om kommunens arbete i de här frågorna?

Du kan höra av dig till kommunens kundcenter på telefon 063‑14 30 00 eller besöka dem på Österäng om du har frågor, så ser de till att föra fram frågorna till rätt person så att du får svar.

Kundcenters öppettider

Måndag - torsdag 8.00 - 17.00

Fredagar: 8.00 - 16.00

Helger stängt

Karta och adress till Kundcenteröppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-08-16

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen