Publicerad 2019-08-28

Skördefest hos odlings­gruppen på Skogsbruks­vägen 133

Odlingsgruppen har sedan i april träffats för att odla och ägna sig åt trädgårds­arbete. Under en av deras träffar under sen­sommaren var det dags att skörda stora delar av odlingarna, och därefter ha skörde­fest.

en äldre persons hand som knipsar av gröna ärtor som en kursledare håller fram

Från sina två pallkragar och två friland har odlings­­gruppen precis skördat märgärtor, rödbetor, majrova och örter till festen. Betorna och ärtorna är kokade, maj­rovorna är skurna i mindre bitar och örterna har resulterat i ett kryddsmör. Skörden står framdukad på inner­gårdens bord tillsammans med sill och potatis. Rädisorna som inte riktigt hunnit växa till sig kommer gruppen överens om får stanna kvar i jorden ett tag till.

– Skål! Säger en av de medlemmarna i gruppen till de andra och höjer sitt glas med måltids­dryck när det är dags för skördefesten att starta.

Odlat grönsaker, blommor och kryddor från frö

De fem medlemmarna i gruppen har träffats varje tisdag efter­middag sedan i april. Tillsammans med en cirkel­ledare från Studie­förbundet Vuxenskolan, Mia Svartholm, har odlingsgruppen sått, planterat och skött om sin gemensamma odling. I pallkragarna och trädgårdslanden finns förutom grönsaker, kryddor och rotfrukter också ätbara blommor. Ring­blomma, blåklint och krasse.

tre orangea blommor som ligger i handen på en person. i bakgrunden ser man en äldre man som sitter och vilar i solen i rullstol

Den ätbara och färgglada blomman krasse.

– Vi har lärt oss mycket nya saker utöver själva odlingen. Vi har till exempel gjort tidnings­pappers­krukor och lärt oss mer om, och smakat, på olika ätbara blommor. Till exempel en blomma som var så söt, vad var det den hette nu igen Mia? Säger en av medlemmarna i odlings­gruppen och vänder sig mot Mia.

– Kan det ha varit krasse? Som var söt men samtidigt pepprig? Funderar Mia innan hon går iväg och plockar några orangea blommor som vi tillsammans smakar på, och mycket riktigt; krasse var det.

Hälsofördelar och viktigt att göra saker tillsammans

Odlingsgruppen är ett projekt från Studie­förbundet Vuxen­skolan som handlar om hälsa och att alla oavsett ålder ska ha rätt att göra saker tillsammans. Mia och hennes kollegor på Studie­förbundet Vuxen­skolan är ute på sex äldre­boenden i kommunen där de har sina odlings­grupper.

– Det är värdefullt för oss alla att prata minnen och umgås tillsammans samtidigt som vi odlar och pratar, får använda våra sinnen med att känna på växter och lukta på blommor, säger Mia.

När Cristin Fagerström, enhetschef på Skogs­bruks­vägen 133, fick frågan om att starta upp en grupp med pallkrageodling på boendet nappade hon direkt.

– Vi köpte in material, såsom jord och pallkragar, sedan fick vi hjälp med att sätta upp det på innergården. Nu har gruppen varit igång varje tisdag eftermiddag. Det är ett bra sätt att träffas och umgås på och inte minst att prata om minnen, håller Cristin med om.

ett par händer håller upp nyskördade rödbetor framför en pallkrage

Nyskördade betor.

Sidan uppdaterad 2019-08-28

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen