Publicerad 2019-08-29

Alla från 80 år får rätt till servicetjänster

Har du fyllt 80 år och bor i Östersunds kommun? Från och med måndag 2 september har du rätt till åtta timmars servicetjänster varje månad.

Bild på skurhink och två händer som vrider en skurtrasa över hinken.

Att få servicetjänster innebär att man kan få hjälp med städning, fönsterputsning, klädtvätt, klädvård, renbäddning och att handla. Du väljer själv vad du vill ha hjälp med. Kommunen erbjuder upp till åtta timmars servicetjänster per månad och hushåll, där någon i hushållet fyllt 80 år.

Avgiften för servicetjänster är 200 kronor per timme. Men kommunen tar hänsyn till dina inkomster vid beräkning av avgiften.

Här kan du läsa mer om beräkning av avgifterna för servicetjänster

Vill minska fallolyckorna

Förändringen innebär att du som är äldre enkelt kan få hjälp, utan att först behöva göra en ansökan för att därefter få ett biståndsbeslut.

Det är med stöd av befogenhetslagen som Östersunds kommun infört den nya möjligheten. Och det är en av flera hälsofrämjande åtgärder som Vård- och omsorgsnämnden beslutat om, bland annat med målet att minska risken för fallolyckor.

Läs mer om kommunens hälsofrämjande arbete

Så beställer du servicetjänster

Du kan enkelt beställa servicetjänster genom att kontakta kommunens kundcenter 063–14 30 00 eller fylla i ett beställningsformulär på kommunens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du väljer själv vem som utför servicetjänsterna. Det innebär att du kan få servicetjänsterna utförda av Östersunds kommun eller något av de privata serviceföretag som godkänts av kommunen.

Läs mer om dina valmöjligheter

Behöver du mer stöd?

Har du behov av stöd och hjälp mer än åtta timmar per månad? Då behöver du träffa en biståndshandläggare för att få ett biståndsbeslut om mer stöd. Kontakta kommunens kundcenter så hjälper de dig att få kontakt med en biståndshandläggare. 


Sidan uppdaterad 2020-06-15

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen