Publicerad 2019-08-30

Bostadsgaranti lockar studenter till Årets studentstad Östersund

Att studenter är garanterad bostad inom en månad är avgörande för Östersunds framgång som studentstad. För internationella studenten Emile var det en lättnad att han snabbt kunde få ett eget bra studentboende.

Emile sitter på en trappa. Han bär en blå studentoverall.

På trappan till Studenternas hus på Campus sitter Emile Vandeburie i färgglad studentoverall. Det är mitt i den intensiva introduktionsperioden av nya studenter och Emile är med i Studentkåren och ordnar olika aktiviteter. Ikväll ska han ordna swedish dinner för internationella studenter.

- Vi kommer bland annat att bjuda på köttbullar, potatismos och blodpudding, berättar han.

Lätt att trivas bra i Östersund

Det är andra året som Emile pluggar i Östersund. Han flyttade hit från Belgien för att gå ett internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling vid Mittuniversitetet. Han trivs så bra här att han till och med funderar på att stanna i Östersund. Som internationell student känner Emile sig välkommen och nämner både god sammanhållning, roligt studentliv och bra organisation kring studentmottagandet som anledningar till att han trivs här. En annan viktig sak är förstås att det var lätt att få en bostad.

- Det var inga problem, jag blev erbjuden en bra bostad direkt när jag kom. Jämfört med Belgien är det också billigt studentboende här. Man får mycket för pengarna, jag bor inte bara i ett rum utan har nästan som en egen liten stuga nära stan, berättar han.

Studenterna får boende inom en månad

I Sveriges förenade studentkårers (SFS) bostadsrapport 2019 är Östersund en av de grönmarkerade städerna. Genom bostadsgarantin får studenterna boende inom en månad här.

- För många av studenterna i Sverige är det tufft att hitta ett boende men vi är väldigt stolta över vår bostadsgaranti. Att det är lätt att hyra studentbostad i Östersund är också en viktig anledning till att vi utnämndes till Årets studentstad, säger Jessica Stenbäck, studentsamordnare och utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Hoppas att fler upptäcker Östersund som studentstad

Sandra Lundqvist, chef på kundservice på Östersundshem, kommenterar SFS bostadsrapport så här.

- Vi är väldigt glada att även i år kunna uppnå den högsta rankingen, och till och med åstadkomma en förbättring - då bostadsgarantin var uppfylld en vecka tidigare än i fjol. Det är tack vara våra duktiga medarbetare som arbetar med studentfrågor, de jobbar hårt för att få ihop det. Vi har ett nära samarbete med kommunen och Mittuniversitetet och vi tillsammans har som mål att förbli klassade som gröna även i framtiden.

Emile ser nu fram emot höstterminen och hoppas att fler upptäcker Östersund som studentstad.

- Här finns ett bra universitet, härlig studentkår och gemenskap.

Sidan uppdaterad 2020-05-27

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen