Publicerad 2019-09-06

Bzz... Bzz... från Orrvikens skola

Barnen vid Orrvikens skola har idag varit med och invigt en skulpturgrupp skapad av konstnären Christina Langert. Den är tänkt att inspirera såväl lek och samarbete som tankar och insikter kring bina och deras betydelse.

Skulpterat bi i förgrunden på stenblock, med ett guld- och brandgulskimrande bisamhälle i bakgrunden.

I närvaro av konstnären själv, Christina Langert, invigdes idag ett större konstverk på Orrvikens skola av rektor och elever. Skolan har nyligen byggt ut sin verksamhet, och tack vare att kommunen tillämpar den så kallade enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning av offentliga miljöer kan barnen nu få mer lekinspiration, och kanske även en del nya insikter om insekter.

Christina Langert är utbildad vid kungliga konsthögskolan och hitflyttad från Stockholm. Hon vill att skulpturen ska inspirera barnen att genom lek utforska bisamhället och få en inblick hur viktigt och betydelsefullt detta är for oss människor. Utan bisamhällets pollinering skulle människan varken ha bär, frukt eller grönsaker.

Samarbete för framtiden

"I leken får barnen vara bin, i leken lär de sig att samarbeta. De viktiga för att samhället ska fungera och för vår framtid. Vi bör vara rädda om dem, se till att de äter rätt, att de övervintrar med sin egen honung, att våra ängar och skogar innehåller de växer som bina livnär sig på och att vi inte släpper ut gifter i vår omnejd".

Så beskriver konstnären Christina Langert själv några av tankarna bakom konstverket, som består av en skulptur föreställande en förstorad modell av en bivaxkaka tillverkat i lärkträ. På en sten intill skulpturen sitter ett bi i brons.

En procent ger tillgänglig konst

– Enprocentsregeln innebär att minst en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnationer i offentliga miljöer ska investeras i byggnadsanknuten konst. Det är inte alla kommuner som tillämpar regeln, men här i Östersund har den bidragit till att offentlig konst är ett av de mest tillgängliga konstnärliga uttryck vi har, säger Kristina Strömgren, som är konstsamordnare vid kommunens Kultur- och fritidsförvaltning.

Offentlig konst i Östersunds kommun

Kommunen har ett stort konstinnehav med över 5000 verk. Vi förnyar konstsamlingen ständigt, dels genom nya köp av både bild- och formkonst som finns i alla kommunens lokaler, och dels genom offentliga utsmyckningar. Kommunen tillämpar enprocentsregeln: när vi bygger nya kommunala byggnader eller bygger om befintliga, går alltid en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning.

Offentlig konst i Östersund kan du se på Konstwebbenlänk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2019-09-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen