Publicerad 2019-09-16

Nu är det dags för Trafikantveckan!

Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Årets tema är Säker trafik till fots och på cykel, och vi lyfter fram ett transportsätt som alltför ofta underskattas: promenaden.

Tecknad bild med figurer som åker buss, cyklar, går och åker bil.

Europeiska trafikantveckan arrangeras årligen den 16 – 22 september av Östersunds kommun med partners. Kampanjen omfattar ett stort antal länder i Europa. 2018 deltog 2 790 städer i 54 europeiska länder och i Sverige deltog 53 kommuner.

Ta klivet – börja gå!

Årets tema är säker cykling och gång med uppmaningen ”Ta klivet - börja gå”! Det ska uppmuntra oss att välja aktiva transportsätt, eller att kombinera promenader och cykling med kollektivtrafik. Förutom flexibilitet erbjuder gång och cykling även andra fördelar, som social och ekonomisk tillgänglighet, tillförlitlighet, inga föroreningar och positiva effekter på hälsan.

Städer tillgängliga för alla

Vi vill att fler människor ska välja att gå eller cykla. Infrastrukturen måste därför utformas så att oskyddade trafikanter kan röra sig säkert och känna sig trygga i våra städer. När vägar blir säkrare för gående och trafikanter blir städer mer inkluderande och får mer offentligt utrymme som är tillgängligt för alla – som små barn och deras föräldrar, äldre medborgare, personer med nedsatt rörlighet och de som har med sig bagage.

Program 2019

Under veckan arrangeras Klimatseminariet och Östersunds kommuns miljöpris delas ut, du kan vara med på solcellssafari och kommunen kommer tacka alla som cyklar och går. Här hittar du hela programmet!öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-11-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen