Publicerad 2019-09-17

Mobilt trygghetslarm skapar trygghet och frihet

Genom att tänka nytt har Teknik och Service öppnat dörrarna för många medborgare. Tack vare sitt mobila trygghetslarm kan Stig känna sig trygg med att gå ut och handla eller åka till stugan.

Stig

- Larmet gör att jag vågar röra mig. Det gör mig friare, säger han.

Stig skulle till exempel inte våga åka själv till sin älskade stuga utan larmet, så den svarta lilla klockan på handleden betyder mycket för honom. Med en knapptryckning kan han snabbt komma i kontakt med hemtjänsten. Dessutom blir Stigs barn och barnbarn också lugnare när de vet att han har larmet.

- Nu behöver de inte längre oroa sig när jag är på rymmen, skrattar Stig.

Omvandlade klocka för personer med demenssjukdom till trygghetslarm

Teknik och Service på Vård - omsorgsförvaltningen omvandlade helt enkelt en klocka, som från början var gjord för att hjälpa personer med demenssjujkdom, till att bli ett mobilt trygghetslarm som alla kan använda. Mobila trygghetslarmet har gps och användarna kan åka var de vill. Oavsett om det är till svampskogen, affären eller sommarstugan. Larmet fungerar även på andra orter i Sverige samt utomlands.

- Förutom att larmet skapat trygghet och frihet för många har det också en hälsofrämjande effekt. Vi kan direkt se en högre livskvalitet, tryggare medborgare och i förlängningen tror vi att vårdkostnader kan sjunka, säger Mita Godén på Teknik och Service.

Hyllades med Förnyelsepriset

Teknik och Service belönades förra året med kommunens egna förnyelsepris. Ett pris som uppmärksammar verksamheter som vågar tänka nytt.

- Det är jättekul att utveckla Östersund och fantastiskt att vi har en teknikgrupp på Vård- och omsorgsförvaltningen. Det är det som gör att det blir så bra, att vi får chansen att klura på bra lösningar och får fler idéer, avslutar Mita Godén.

Nu är Östersunds kommun en av Sveriges ledande kommun när det gäller mobila trygghetslarm och många andra intresserade kommuner hör av sig till kommunen för att höra hur vi har jobbat med larmen.

Många nöjda medborgare

I dag har cirka 400 medborgare ett mobilt trygghetslarm och många är väldigt nöjda. En kvinna blev så glad att hon grät när hon fick sitt och sa: "Nu törs jag gå ut i skogen och plocka bär igen”.

- Ett par tog med klockan till Spanien där maken är väldigt aktiv men på väg in i demens. Larmet gick till hustrun som kunde ligga på stranden och när hon undrade över maken kunde hon logga in på sin platta och se var han var. "Det var den bästa semestern på flera år, jag har aldrig känt mig så lugn”, berättar Mita Godén.

Så gör du för att få ett mobilt trygghetslarm

Här finns information om kommunens olika typer av trygghetslarm och hur du gör för att ansöka om mobilt trygghetslarm.

https://www.ostersund.se/omsorg-och-hjalp/aldre-och-andra-i-behov-av-stod/hjalp-i-hemmet/trygghetslarm.htmllänk till annan webbplats

Förnyelsepriset

För att öka nyttan och kvaliteten för kommunens invånare jobbar Östersunds kommun med Förnyelsepriset. Priset ska uppmärksamma förnyelse och förbättring inom alla kommunala verksamheter i Östersunds kommun.

Tidigare har bland annat Fagervallsskolan, Östersunds bibliotek och HVB-hemmet Ankaret fått priset.

Här kan du läsa mer om Förnyelsepriset och även se en film

https://www.ostersund.se/kommun-och-politik/kvalitet-och-resultat/fornyelsepriset.htmllänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2019-09-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen