Publicerad 2019-09-18

Miljöpriset 2019 går till Jämtkraft AB

Det blev alltså Jämtkraft AB som prisades när Östersunds kommuns miljöpris 2019 delades ut. Hedersomnämnandet går till Janis Vretanidis och Städ och service på Östersunds kommun.

— Vi på Jämtkraft ser detta miljöpris som en uppmuntran att fortsätta att utveckla miljöarbetet, själva och tillsammans med andra, sa Stefan Sedin, Jämtkraft AB, när han tog emot priset under ett fullsatt Klimatseminarie på Storsjöteatern.

Stefan Sedin, Jämtkraft AB, tar emot Östersunds kommuns miljöpris från Magnus Andersson, Mijö- och samhällsnämndens ordförande.

Stefan Sedin, Jämtkraft AB, tar emot Östersunds kommuns miljöpris från Magnus Andersson, Mijö- och samhällsnämndens ordförande. Bild/Jämtkraft AB

Motivering:

Jämtkraft är motor för miljö- och klimatarbetet i regionen och är viktiga för att Östersund ska bli fossilbränslefritt

Jämtkraft jobbar för att minska beroendet av fossilbränsle, och bedriver forskning om att producera framtidens fossilfria flygbränsle från rökgaserna i Lugnviksverket. De driver utvecklingen framåt när det gäller infrastruktur för elfordon. Dessutom förbättrar de möjligheterna för biologisk mångfald, tillexempel genom fisktrappor i Billstaån. Tillsammans med Östersundshem satsar Jämtkraft på en av Sveriges största solparker. Jämtkraft köper även in 100 ton biojet för flyg för att stimulera efterfrågan och utvecklingen av biobaserat jetbränsle.

Jämtkrafts arbete för miljön skapar förutsättningar för oss alla att bli fossilbränslefria.

Miljö- och samhällsnämndens ordförande Magnus Andersson ger hedersomnämnandet till Janis Vretanidis.

Miljö- och samhällsnämndens ordförande Magnus Andersson ger hedersomnämnandet till Janis Vretanidis. Bild/Jämtkraft AB

Hedersomnämnande

Hedersomnämnandet 2019 går till Janis Vretanidis och Städ och service på Östersunds kommun.

—För 8 år sen gjorde jag mitt första Youtube klipp om kemikalier och städning, och idag beslutar ledningsgruppen att alla skolor och förskolor nu ska städas kemikaliefritt, sa Janis Vretanidis.

Motivering:

Janis, enhetschef på städ och service på Östersunds kommun, har i många år engagerat sig i miljötänket för kommunens städverksamhet. Till exempel har han och övriga medarbetare på Städ och service arbetat för kemikaliefria städmetoder.

Janis sprider miljötänk på youtube på ett lättsamt och pedagogiskt sätt, som inspirerar andra att tänka på kemikalieanvändning och kemikaliers hälso- och miljöpåverkan.

Janis och medarbetares engagemang inspirerar personal i alla verksamheter att ta med sig ett miljötänk hem.

Sidan uppdaterad 2019-11-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen