Publicerad 2019-09-24

Bästa idrottskommunen!

Östersund är landets främsta idrottskommun och har fått utmärkelser inom evenemang, elit- och breddidrott.

fyra olika sportbilder, två från sommar med löpning och fotboll och två med vintertema en från en slalombacke och en skidskyttebild

När tidningen Sport och Affärer för 13:de året i rad rankade Sveriges alla kommuner i idrottssammanhang var Östersund med på fyra av sex listor. De utnämner Östersund till:

  • Sveriges främsta idrottskommun 2019
  • Sveriges främsta evenemangskommun för mindre kommuner (med mindre menas kommuner med färre än 70 000 invånare)
  • Sveriges andra bästa elitidrottskommun
  • Sveriges femte bästa breddidrottskommun

På plats för att ta emot utmärkelserna för Öster­sunds del fanns represen­tanter inom kultur- och fritids­området.

Främsta idrottskommun 2019

Kommunens breda idrotts­utbud för alla åldrar och ambitions­nivåer, fokus på tillgänglig­het och utveckling av anläggningar och spontan­ytor för såväl världs­idrott som motions­idrott och ungdoms­­idrott. Det är några av anlednin­garna till att Östersunds kommun blev tilldelad första­platsen på huvud­priset – Sveriges främsta idrotts­­kommun 2019.

– Östersunds kommun har tillsammans med den lokala idrotts­rörelsen arbetat under lång tid för att gemensamt utveckla och skapa möjligheter för att alla ska kunna delta i Östersunds idrottsliv. Våra satsningar har omfattat såväl verksamhet för barn och unga som för vardags­motionärer och elit­idrottare. Sedan några år tillbaka har vi haft ett särskilt samarbete med Parasport­förbundet kopplat till att skapa rörelse för, och ytterligare inkludera, personer med funktions­nedsättning. Dessa utmärkelser är ett fint omdöme på att vårt arbete gett goda resultat och att vi är på rätt väg, säger Johan Palm, chef på Kultur- och fritids­förvaltningen.

Främsta evenemangs­kommun mindre kommuner 2019

En annan orsak till att Östersund blev rankad som Sveriges främsta idrottskommun är de internationella tävlingar som kontinuerligt arrangeras här. Och för just evenemangen får Östersund ytterligare ett pris som den främsta evenemangs­kommunen för mindre kommuner 2019. Med mindre kommuner räknas kommuner med färre än 70 000 invånare.

Sport och Affärer motiverar den rankingen med att Östersund arrangerar en mängd olika evenemang inom flera olika sporter, såväl på internationell som nationell nivå. De lyfter även Östersunds roll som arrangör av Special Olympics Winter Games 2021 som en anledning till Östersunds första plats.

– Priset kopplat till evenemang är ett kvitto på att Östersund som stad, med idrott, näringsliv, destinationsbolag och kommun, levererar mot de mål som finns i kommunens Tillväxtplan där vi vill skapa en ännu mer attraktiv stad att leva och bo i. Att dessutom Mitt­universitet med sin turism­forskning kan utvärdera evenemangen utifrån de så kallade turist­ekonomiska effekterna ökar vår trovärdighet som evenemangs­stad, säger Putte Eby, event- och besöks­närings­strateg.

Här är Östersunds motiveringar

För främsta idrottskommun 2019

Östersund har ett brett utbud av idrotts- och motionsaktiviteter, både för vardags­motionärer och elitidrotts­personer och både för inom- och utomhus­aktiviteter. Arbetar med att ständigt öka tillgängligheten av anläggningarna genom ett omfattande tjugoårigt anläggningsprogram. Investerar i digitalisering och kommersialisering av Skid­stadion. Planprocessen säkrar ytor för anläggningar och spontanaktiviteter. Det idrotts­politiska programmet fokuserar på folkhälsofrågor, anläggningar, idrotts­strategier och stödsystem. Östersund är världsledande för forskning om vintersporter (Vinter­sport­centrum) men också forskning för äldremotion och för personer med funktions­­nedsättning. Mycket stark elitidrotts­kommun utifrån sina anläggningar, forskning och boendeattraktion för internationella idrottsutövare. Genomför kontinuerligt större internationella evenemang. Placerad på fyra av de sex listorna med två förstaplatser; huvudlistan och eventlistan för mindre kommuner.

För främsta evenemangskommun

Arbetar med evenemang på VM, World Cup och SM nivåer inom flera idrotter, främst skidskytte, längdskidåkning, alpint, parasporter, curling och mountainbike. Genomför också idrottsevenemang inom skytte, fotboll, bordtennis och gymnastik. Arrangerade VM i Skidskytte 2019. Kommer att arrangera Special Olympic Games 2021 (2 500 deltagare med mentala handikapp från 100 länder), VM i parasporter (vinter) 2023 samt årliga WC tävlingar i skidskytte och curling. Samhällseffekterna från Skidskytte VM 2019 redovisas först i slutet av september.

Sidan uppdaterad 2020-07-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen