Publicerad 2019-10-02

Har kommunen rätt uppgifter på din livsmedelsverksamhet?

Eftersom den kontroll som utförs på livsmedelsverksamheter är baserad på de uppgifter du har lämnat till kontrollmyndigheten för livsmedelsverksamheten är det viktigt att uppgifterna stämmer. Om uppgifterna är fel kan du få för lite kontrolltid, eller för mycket.

En liten tygdocka förställande en kock som hänger på en spis.

Vanligtvis är det Miljö och hälsa som är kontrollmyndighet. Men i vissa fall är det Livsmedelsverket eller Länsstyrelsen. Vem som är behörig myndighet framgår av 23 § i livsmedelsförordningen (2006:813).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ju större risk och storlek desto högre kontrolltid

Miljö och hälsa följer Livsmedelsverkets modell för riskklassning av livsmedelsanläggningar. Den livsmedelskontroll du får, och den avgift du får betala, baseras bland annat på din verksamhets typ av hantering och storlek. Ju större risk och storlek desto högre kontrolltid och kontrollavgift får din verksamhet.

Storleken på livsmedelsverksamheten kan bland annat mätas i antal portioner/konsumenter per dag och ska baseras på att verksamheten har öppet 365 dagar om året, alltså på årsbasis. Om du har en verksamhet som bara är öppen på sommaren behöver antal gäster slås ut på ett helt år, vilket många missar när de fyller i blanketten för att anmäla livsmedelsverksamheten.

Storleken kan även anges i antal årsarbetskrafter, i ton utgående produkter per år eller ton mottagen mjölk per år. Mer information om storleksuppgifter hittar du på Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Exempel:

Du har ett café som har öppet maj-augusti. När du anmälde livsmedelsverksamheten till Miljö och hälsa angav du att du har 60 fikande gäster per dag. Men eftersom du bara har öppet under sommaren blir det bara cirka 13 gäster per dag om det slås ut på ett helt år. Antalet gäster utslaget på ett år tillsammans med annan information om verksamheten avgör hur mycket kontrolltid din verksamhet ska ha och vad du ska betala för.

Verksamheten kan ha förändrats

Tänk även på att din verksamhet kan ha förändrats sen du registrerade den, har det gått ett par år sen du startade din verksamhet kanske du har öppet fler dagar om året och därför får fler gäster. Startar du en ny livsmedelsverksamhet är det svårt att säkert veta hur stor verksamheten kommer att bli. Därför är det viktigt att uppgifterna uppdateras regelbundet så att vi kan anpassa kontrolltiden och kontrollavgiften efter din verksamhets behov

Se till att livsmedelskontrollen under 2020 blir rätt

Vi på Miljö och hälsa uppmanar dig som bedriver en livsmedelsverksamhet att se till att den storleksuppgift som du har angett för verksamheten verkligen stämmer. Gör det gärna innan årsskiftet så att din verksamhet får och betalar för den livsmedelskontroll som den har behov av under 2020.

Läs mer på sidan Livsmedelsverksamhet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan uppdaterad 2019-11-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen