Publicerad 2019-10-08

Besvärlig bakterie smittspåras i Östersund

Fyra fall av bakterien MRSA har hittats inom hemtjänstområde Oden i Östersunds kommun. Just nu genomförs en smittspårning inom både kommunens och Region Jämtland Härjedalens berörda vårdenheter.

– De två första fallen upptäcktes vid provtagning av patienter med lindriga infektioner, säger smittskyddsläkare Micael Widerström, och fortsätter:

– Rutinmässigt smittspårar vi kring nya fall med MRSA och på så vis påvisades två ytterligare fall, där båda är smittbärare men inte har symtom på infektion. Smittspårningen vidgas därför något kring alla de fyra fallen.

MRSA är en förkortning på en särskild typ av varbakterier (gula stafylokocker) som är motståndskraftiga mot vissa antibiotika. Det betyder att om du får en infektion så finns de färre antibiotika att välja på vid behandling. Ett annat ord för motståndskraftig är resistent.

Det är vanligt att ha bakterier som MRSA på kroppen utan att ha besvär, det kallas att man är bärare. Oftast finns de i näsan, i svalget eller på andra slemhinnor. Du kan även ha dem på huden, till exempel i ljumskar och armhålor.

MRSA orsakar ofta inga besvär hos den som är smittbärare, men den kan ibland ge bland annat hudinfektion. Infektionen går ofta över av sig själv, men ibland behövs antibiotikabehandling. Eftersom bakterien är motståndskraftig mot flera sorters antibiotika är den besvärligare att behandla än en vanlig bakterieinfektion. Antibiotikabehandlingarna kan bli både tuffare och längre.

Just nu genomförs en så kallad smittspårning bland den personal och de medborgare med hemtjänst som i första hand kan ha utsatts för smitta. Smittspårningen sker inom både kommunens och regionens vård. Beroende på om ytterligare fall påvisas kan smittspårningen utökas, annars avslutas den.

– Eftersom det är en bakterie som man kan bära utan symptom, så identifierar och provtar vi nu de som löper störst risk att vara smittbärare. Risken för smittspridning är dock liten om man inte har sår eller eksem och om man följer hygienrutinerna, avslutar Micael Widerström.

Smittspårning görs genom att ta reda på hur den smittade kan ha blivit smittad och vem mer som kan vara smittad eller ha utsatts för smittan.

Har du frågor? Här hittar du kontaktinformation.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-10-08

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen