Publicerad 2019-10-08

Rapport från Kommunstyrelsen: Mer världscup till Östersund

Östersund kommer att arrangera fler världscuppremiärer i skidskytte de närmaste åren. Det var ett av besluten som togs vid Kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen.

Tävlingsbild från skidskytte i Östersund. Två åkare i förgrunden, stor publik i bakgrunden.

Förutom de kommande tävlingarna 2019 kan Östersund komma att arrangera världscupspremiären både 2020 och 2021, i månadsskiftet november/december.

Svenska Skidskytteförbundet och dess arrangemangsbolag Biathlon Events i Sverige AB har ansökt om bidrag för att anordna världscupen i Östersund båda dessa år, och Kommunstyrelsen ger tummen upp till att vara värdstad.

Tävlingarna 2021 i Östersund har redan tidigare legat i IBU:s tävlingskalender, men nu är alltså även premiärtävlingarna 2020 planerade för Östersund.

Kultur- och fritidsnämnden får bidrag med 900 000 kronor 2020 för att möjliggöra tecknande av arrangemangsavtal. För att teckna ett arrangemangsavtal krävs att arrangören lämnar in en så kallad effektplan.

Kommunen har i väntan på både effektstudie av VM 2019 och den Svenska OS-ansökan, avvaktat att ta ställning till eventuell fortsatt långsiktig satsning på kommande världscuper i skidskytte samt en eventuell VM-kandidatur inför VM 2031.

Tidigare effektstudier har visat att den direktekonomiska effekten för världscupen i Östersund under åren 2005–2019 var cirka 35 miljoner kronor (i genomsnitt), och för VM 2008 knappt 160 miljoner.

Fortsatt sponsring av integrationsarbete

Den ideella föreningen Hej Främling arbetar för att främja hälsa och integration genom friskvårdsaktiviteter. Föregående år sponsrade Östersunds kommun verksamheten med 140 000 kronor och Hej Främling har ansökt om fortsatt samarbete.

Kommunstyrelsen beslutade att sponsra med samma belopp, 140 000 kronor, det närmaste året.

Detsamma gäller integrationskören The Rockin Pots som drivits sedan januari 2015. Precis som Hej Främling kommer The Rockin Pots att sponsras med 140 000 kronor det kommande året.

SD yrkade i båda fallen på avslag, och reserverade sig mot besluten.

Nej till fria arbetskläder i förskolan

Socialdemokraterna har 2018 lämnat in en motion om fria arbetskläder för inomhusbruk i förskolan. Förslaget motiveras som jämställdhetsfråga, rättvis fördelning mellan olika arbetsgrupper samt som en rekryteringsfördel. Kostnaden beräknas till cirka 500 000 kronor.

Kommunstyrelsen avslår motionen med motiveringen att förslaget ska hanteras inom ordinarie budgetprocess.

Socialdemokraterna yrkade på bifall med stöd av V, MP och SD. I votering blev det avslag med röstsiffrorna 8–7.

Sidan uppdaterad 2019-10-08

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen