Publicerad 2019-10-11

Testa appen Säkra steg

Har du fyllt 70 och bor i Östersunds kommun? Nu kan du anmäla dig för att prova träningsappen Säkra steg.

Ryggtavlorna på ett äldre par som går i armkrok på promenad . Kvinnan har käpp.

Under ett år får du testa övningar som ska minska risken för att du faller och skadar dig.

Den 14 oktober landar en informationsbroschyr hemma i brevlådan hos de 7 500 hushåll i Östersunds kommun där någon fyllt 70 år. Det blir det officiella startskottet för forskningsstudien "Säkra steg" som ska pågå i ett och ett halvt år framåt.

Förutom allmänna råd om hur man minskar risken för att ramla och skada sig, innehåller broschyren ett erbjudande om att prova en ny träningsapp med övningar som ska minska risken för fallolyckor. I appen, som kan användas på en smartphone eller surfplatta, skapar deltagarna sitt eget program med balans- och styrkeövningar.

Mer information och anmälan till Säkra Steg

Träffar i samarbete med Friskis & Svettis

Appen har utformats av Umeå universitet, som ansvarar för studien i samverkan med Östersunds kommun. Östersund, satsar brett för att så många som möjligt ska prova appen. Förutom direktutskick blir det annonser i bussar och på hälsocentraler och mötesplatser.

Deltagarna i Östersund kommer också att erbjudas teknikstöd och prova på-träning. Träffarna för att komma igång med övningarna sker i samarbete med Friskis&Svettis.

- Målet är att nå ut till så många som möjligt i den målgrupp som Säkra steg har utformats för. Vi beräknar att målgruppen i Östersund är cirka 2 600 personer. Det berättar Magnus Zingmark, ansvarig för forskning och utveckling vid Vård- och omsorgsförvaltningen.

Målgruppen för studien är:

  • personer som är 70 år och äldre,
  • som upplever att balansen inte är som förr,
  • som inte tränar ansträngande mer än 3 gånger per vecka
  • som har tillgång till och kan använda en smarttelefon eller surfplatta.

Fall orsakar flest dödsfall

Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Nedsatt förmåga att klara vardagsaktiviteter och oro för att ramla är vanliga konsekvenser för den som skadat sig vid ett fall.

- Äldre i Östersund är hårt drabbade av fallskador och att minska fallskadorna är ett prioriterat område, berättar Magnus.

Från den 14 oktober har man sex månader på sig att anmäla sig till studien. Därefter deltar man frivilligt i studien under tolv månader. Efter de tolv månaderna är det fritt fram att fortsätta att använda appen.

Appen har utvecklats i nära samarbete med äldre

- Utvecklingen av appen har skett i nära samarbete med en grupp äldre personer. Alla funktioner är därför noga genomtänkta, berättar Marlene Sandlund, ansvarig forskare i Umeå, på Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, .

- Ett exempel på det är att det finns filmer med äldre personer som gör övningar under lugna former i sin egen hemmiljö. Ett annat är att appen ger möjligheter till påminnelser att göra den träning man själv har planerat och få positiv uppmuntran när man har genomfört träningen.

- När vi jämförde en grupp som använde appen med en annan grupp som fick instruktioner för att träna via ett pappershäfte, kunde vi konstatera att fler personer i gruppen som använde appen var nöjda med det stöd de fick, berättar Marlene.


Sidan uppdaterad 2019-12-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen