Publicerad 2019-10-14

Välkommen på nyinvigning av Frösö Ridcenter

En ny tillgänglighets­anpassad service­byggnad och upprustning av den befintliga anläggningen. Lördag 19 oktober är det dags för nyinvigning av Frösö Ridcenter.

bild över en ridplan och en röd byggnad

Kom och fira den nya anläggningen! Dagen på Frösö Ridcenter är fylld av aktiviteter, såsom konstinvigning, prova-på ridning och bakluckeloppis. Se program längre ner.

Ny servicebyggnad och underhåll av befintlig anläggning

I dialog med Östersund-Frösö Ridklubb har kommunen byggt en helt ny service­byggnad på Frösö ridcenter. Service­byggnaden innehåller café, kontor, teorisal, omkläd­ningsrum och övernattnings­möjligheter för att bland annat göra det möjligt att hålla ridläger. Den nya byggnaden är tillgänglighets­anpassad och hela anläggningen har ett nytt berg­värme­system för uppvärmning.

Kommunen har även satsat flera miljoner kronor på underhåll och upp­rustning av stallet och ridhuset. Till exempel en ny ridhus­botten, sarger och belysning i ridhuset. Hela den befintliga anläggningen har blivit ommålad, fått nya dörrar och tilläggs­isolering. Under hösten ska fiber dras in och anläggningen ska få nya karantän-­/gästboxar i anslutning till stallet.

Konstverk till ridcentret enligt 1%-regeln

Vid ny- eller ombyggnationer ska en procent av den totala entreprenad­kostnaden gå till konst. Därför avsatte kommunen en procent av de 15 miljoner som den nya service­byggnaden kostade till konst.

Uppdraget att ta fram konst gick till konstnären Linda Svedberg. Hon har tagit fram konstverket Synergi som invigs under dagen. Konst­verket är gjort i trä och kommer placeras på två av anläggningens ytter­väggar. Konst­verket tolkar känslan som uppstår när ryttare och häst tillsammans blir något större och starkare än summan av de enskilda komponenterna. I samspelet uppstår en slags magi och synergi, som utgör drivkrafterna för medlemmarna i ridklubben.

Program för dagen

10.00: Bakluckeloppisen startar. Dagen inleds för de som vill sälja eller köpa rid- och hästutrustning. Pris för de vill som vill sälja är 100 kronor per ”baklucka”.

11.00 – 11.30: Invigning av service­byggnaden och konstverket Synergi. Kultur- och fritids­nämndens ordförande Per Lundgren kommer tillsammans med representant från ridklubben och konstnären att klippa band och hålla tal.

11.30 – 13.30: Tipsrunda

13.45: Vinnare av tipsrundan presenteras

11.30 – 14.00: Prova-på ridning (uppehåll mellan 12.30 – 13.00)

11.30 – 14.00: Käpphäst­tävling med flera olika klasser

12.30 – 13.00: Uppvisning med dressyr, hoppning och ridskola från Östersund Frösös Ridklubbs verksamhet

Fiket är öppet mellan klockan 10.00 och 14.00. Lättare lunch och fika finns att köpa.

Mer information om renoveringen

Satsningen bygger på en utredning som kommunen genomförde under 2015/2016. Den tidigare servicebyggnaden var otillgänglig och i stort behov av upprustning vilket även ridhuset var. Kommunen har under några år satsat cirka 22 miljoner på underhåll och utveckling av anläggningen. Ridklubben är en av kommunens största föreningar med ungefär 650 medlemmar.

Kommunen äger anläggningen och ansvarar för drift och underhåll medan Östersund-Frösö Ridklubb driver verksamheten.

Sidan uppdaterad 2019-10-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen