Publicerad 2019-10-16

Börje är årets handledare i Jämtland-Härjedalen

Börje Nilsson är årets handledare inom Vård- och omsorg i Jämtlands län. Börje har lång erfarenhet, både som stödassistent och som handledare för praktikanter inom LSS. Hans filosofi som handledare är att visa förtroende för elevens förmåga att lösa uppgifter.

Fyra glada människor utanför ett hus.

Börje Nilsson, Johan Rudfjäll, Elin Engström och Maria Nilsson utanför Rödhaken.

– Jag har lärt mig att det finns mer än ett sätt att lösa en uppgift. De elever som jag handleder är oftast väldigt kreativa, och om man ger dem utrymme och visar att man har förtroende för deras kompetens, så brukar det bli väldigt bra. Sedan får man stämma av och utvärdera regelbundet, säger Börje Nilsson, årets handledare inom Vård- och omsorg i Jämtlands län, som är stödassistent på Rödhakevägen i Brittsbo.

Fantastisk möjlighet

Börje tycker att handledningen är en fantastisk möjlighet, som det är viktigt att ha en bra modell för. Att bara visa och peka ut saker ger inte hela bilden av vad det innebär att jobba med andra människors personliga utveckling.

– Jag är verkligen jättenöjd med min praktik här på Rödhaken, säger Elin Engström, som har haft Börje som handledare under sin praktik under lärlingsutbildningen på Vård- och omsorgsprogrammet. Man lär sig mycket av att först få testa saker själv, och sedan få konstruktiv kritik, säger hon.

Strategiskt viktigt

Att handledningen fungerar väl är en strategiskt viktig fråga. Vård och omsorg står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen på sikt.

– Elin är ju framtiden för oss, och det är därför personer som Börje är så värdefulla. Vi vill visa vilket roligt och inspirerande arbete det är att jobba inom LSS, samtidigt som det är viktigt att kunna förmedla det ansvar som följer med. Man måste inse vilket stort inflytande man har över andra människors utveckling i den här rollen, säger Maria Nilsson, som är enhetschef på Rödhakevägen.

Sidan uppdaterad 2019-10-16

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen